Vés a el contingut principal

Santiago Dexeus va néixer a Barcelona en el si d'una família de metges. El seu avi patern, a qui no va conèixer, metge municipal i el seu pare Santiago Dexeus Font, Així com el seu germà José María deu anys més gran que ell, ginecòlegs. Es pot dir que Dexeus és el cognom per excel·lència quan es parla de la salut de la dona a Espanya.

L'exemple de treball del seu pare, la seva dedicació al cura de la salut de les dones i posteriorment del seu germà, van determinar la seva dedicació a la ginecologia.

Al número 21 de l'Avinguda del Tibidabo de Barcelona està ubicada la Torre Salvador Andreu, Obra de l'arquitecte Enric Sagnier i Villavecchia amb estil noucentista.

Aquí va inaugurar el 1935 la seva Clínica Mater l'eminent doctor de Barcelona Santiago Dexeus i Font precursor de l'atenció ginecològica i obstètrica a Espanya.

Ara es pot trobar el Consorci de Salut i Social de Catalunya en aquest exclusiu immoble de la Ciutat Comtal

Imatge de la clínica Dexeus, oberta des de l'any 1934 a l'any 1973 a l'Avinguda del Dr. Andreu 175

El seu començament professional s'inicia en la maternitat Provincial de la qual el seu pare va ser director, dedicant-se a la seva especialitat. Va ser el seu pare en 1941 qui inaugura la Clínica Mater amb l'objectiu de garantir la salut de les dones que morien en el part i disminuir la taxa de mortalitat associada a hemorràgies durant el mateix. Així mateix va introduir la anestèsia durant el part.

La generositat del seu germà José María Dexeus, alliberant-de càrrega assistencial, va permetre a Santiago millorar i ampliar els seus coneixements quirúrgics en cirurgia oncològica, Fora del nostre país, per oferir al seu torn resolutius procediments quirúrgics en l'àrea oncològica.

Així mateix, Santiago Dexeus va impulsar la pràctica de la colposcòpia i la citologia per diagnòstic precoç de l' càncer de coll uterí, I va introduir i va divulgar a Espanya l'ús de mètodes anticonceptius.

L'increment de l'activitat ginecològica i obstètrica i els nous i complicats procediments quirúrgics van dur a Jose Maria ja Santiago Dexeus a preparar el trasllat a una nova clínica que disposés dels recursos adequats a al moment. Dos dies abans de la mort de Santiago Dexeus Font, Es va inaugurar el Institut Dexeus al Passeig de la Bonanova que no va arribar a conèixer.

Posteriorment es va convertir en Institut Universitari després d'obtenir Santiago Dexeus la Càtedra d'Obstetrícia i Ginecologia de la Universitat Autònoma de Barcelona, Sumant llavors la tasca docent i la preparació dels MIR.

Sent Santiago cap de Departament de l'Institut Universitari Dexeus, es van impulsar els procediments que van culminar en el naixement a Espanya del primer nadó proveta, Com es va denominar llavors. Igualment es van començar a implementar nous procediments diagnòstics i terapèutics com la laparoscòpia i la histeroscòpia menys invasius per a la salut de les dones i amb menor morbiditat que els procediments quirúrgics clàssics.

Es va fomentar el treball en equip, el treball científic, la realització de protocols i cursos Dexeus que atreien ginecòlegs de l'àmbit nacional i internacional. Santiago Dexeus va ser des de 1992 fins 2002 President de la Comissió Nacional de l'especialitat d'Obstetrícia i Ginecologia i sent membre de la Comissió Nacional de Reproducció Assistida (2003) va aconseguir que s'acceptés i legislés a Espanya la reproducció Humana juntament amb Marcelo Palacios, president de la Comissió Nacional de Bioètica.

Dr. Santiago Dexeus i Dr. Damian Dexeus

En 2009 Santiago Dexeus és apartat de l'Institut Dexeus i comença amb gran esforç i entusiasme a costat del seu fill Damià Dexeus també ginecòleg, que voluntàriament abandona l'Institut Dexeus per treballar al costat del seu pare. Tots dos emprenen un nou camí a la Clínica Tres Torres per passar a dependències annexes a la Via Augusta creant un nou equip d'atenció integral a les dones, Dona CD a Barcelona juntament amb el Dr. Francisco Carmona i el seu equip en el qual segueixen oferint ciència, docència i treball a l'servei de la salut de les dones.

És aquest any 2009, en una entrevista a ABC en la qual diu la frase

Sóc un addicte a la feina i les propostes per a desintoxicar-no m'atrauen

Aquesta actitud davant la vida és la que li permet impulsar nous projectes metges sempre orientats cap a la salut integral de la dona i la seva cura. Avui dia el seu currículum vitae ocupa 142 pàgines entre títols, publicacions, activitats científiques i, per descomptat, una experiència professional que es va iniciar a l'obtenir amb excel·lent el títol de Llicenciat en Medicina i Cirurgia per la Universitat de Barcelona, ​​va rebre el Premi Extraordinari de Doctorat a Madrid, i després de completar la seva formació a Manchester, Suïssa, París i Florència va tornar a Barcelona. També és un dels 4 espanyols nomenat de l' Membre d'Honor de Col·legi Americà de Cirurgians.

Santiago Dexeus té una fitxa pròpia a la Viquipèdia en diversos idiomes.

Societats mèdiques

El Dr Dexeus ha exercit càrrecs de rellevància en les principals societats mèdiques ginecològiques nacionals i internacionals:

  • President la Comissió Nacional d'Obstetrícia i Ginecòloga (1992-2002).
  • Societat Espanyola de Patologia Cervical i Colposcòpia (1991-1993).
  • Soci fundador de la Societat Espanyola d'Oncologia
  • Membre numerari de la Societat Espanyola de Ginecologia i Obstetrícia (SEGO),
  • Membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya i de la Reial Acadèmia Europea de Doctors.
  • Membre de la Federació Internacional de Ginecologia i Obstetrícia (FIGO)
  • Membre fundador de l'Acadèmia Internacional de Citologia
  • President de la International Federation of Cervical Pathology and Colposcopy (IFCPC, 2005-2007)
  • President de l'European Federation of Colposcopy (2007-2010)
  • President d'honor de la Societat Europea d'Oncologia Ginecològica (ESGO).

Referències de Dr. Santiago Dexeus

-tots- Santiago Dexeus (14)
ramc.cat Dexeus i Trias de Bes, Santiago - Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya . Santiago Dexeus i Trias de Bes
hola.com El doctor Santiago Dexeus rep un sentit homenatge a Barcelona . La seva dona, Lola Ojeda, va organitzar un sopar el passat divendres amb motiu de la seva jubilació. Una cita que va reunir diverses personalitats de la societat catalana
raed.academy Excm. Sr. Dr. Santiago Dexeus Trias de Bes | Reial Acadèmia Europea de Doctors . Acadèmic Emèrit Ciència
galeriametges.cat Metges Catalans | Santiago Dexeus i Font .
sibi.org Santiago Dexeus (Espanya) - SOCIETAT INTERNACIONAL DE BIOÈTICA * . Santiago Dexeus i Trias de Bes, amb més de 60 anys d'experiència com a promotor de la salut de la dona, és un reconegut ginecòleg que, actu
women360congress.com Santiago Dexeus Arxius | Women 360º Congress .
nationalgeographic.com.es Santiago Dexeus felicita National Geographic pels seus 125 anys . Santiago Dexeus, ginecòleg.
nationalgeographic.com.es Santiago Dexeus felicita National Geographic pels seus 125 anys . El ginecòleg Santiago Dexeus felicita la revista National Geographic pels seus 125 anys de trajectòria i la seva enorme aportació a la investigació, els descobriments i la cultura. L'eminent ginecòleg explica que des que va llegir la primera revista en el batxillerat es va convertir en un referent i estímul intel·lectual.
dbe.rah.es Santiago Dexeus Font | Reial Acadèmia de la Història . Dexeus Font, Santiago (5.V.1897 - 17.V.1973) CyA [4a] Pag 09-05
ca.wikipedia.org Santiago Dexeus Trias de Bes - Viquipèdia lliure .
ca.wikipedia.org Santiago Dexeus Trias de Bes - Viquipèdia lliure .
fr.wikipedia.org Santiago Dexeus - Wikipédia .
macba.cat Santiago Dexeus, carrer Major de Sarrià, Barcelona, ​​Març 1996. Sèrie "La ciutat de la gent" . Santiago Dexeus, carrer Major de Sarrià, Barcelona, ​​Març 1996. Sèrie "La ciutat de la gent" - Horsfield, Craigie
coursera.org Santiago Dexeus, Instructor | Coursera . Especialista en Ginecologia i Obstetrícia és el director Científic de l'Women 's Health Institute Barcelona. Durant la seva llarga trajectòria mèdica ha aportat a la ginecologia espanyola una sèrie de fites científiques que van ser pioners en el seu moment ...

trajectòria política

Una faceta poc coneguda de l'Dr. Dexeus és la seva trajectòria política. L'any 1983 es ​​va presentar a les eleccions pel Partit Democràtic i Social (CDS) en la candidatura a l'Senat encara que finalment no va resultar elegit. Va realitzar xerrades i col·loquis en universitats i altres institucions, també ha realitzo treballs d'anàlisi sobre la relació entre ciència i política.

Ha tingut presència en ponències i cursos, col·laboracions com a «La transició política espanyola. Els anys Pujol». Testimonis per a la història. d'Àngel Font (2003) i la ponència 'La vida política des de la ciència, l'ètica i la cultura, al Fòrum-Deusto i també realitzada a Pontevedra el 1990.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

ACCEPTAR
Avís de cookies
DEMANAR CITA