Vés a el contingut principal

El càncer de mama és una de les patologies ginecològiques malignes més freqüents i és habitual que s'hagi de realitzar una intervenció quirúrgica. Per això els nostres especialistes et volen explicar amb detall els aspectes més importants de la cirurgia de càncer de mama.

INCIDÈNCIA I TAXES DE CURACIÓ DEL CÀNCER DE MAMA

A Espanya es diagnostiquen cada any al voltant de 33.000 nous casos de càncer de mama, i es calcula que 1 de cada 8 dones desenvoluparà un càncer de mama al llarg de la seva vida.

El percentatge de curació dels càncers de mama arriba actualment el 90% i se situa molt a prop de el 100% en els estadis precoços, gràcies, entre altres factors, al fet que el càncer és detectat en fases molt inicials durant revisions preventives o en revisions programades quan hi ha símptomes recents.

Factors de risc de càncer de mama

 • Dos familiars pròxims han patit càncer de mama.
 • Un familiar home ha patit càncer de mama.
 • Un familiar diagnosticat abans dels 35 anys.
 • Consumir alcohol, fumar, no practicar activitat física o mantenir un alt consum de greixos.

Símptomes més freqüents d'el càncer de mama

 • Un bony a la mama oa l'aixella.
 • Inflor, enduriment o canvi en la forma de la mama.
 • Secrecions espontànies al mugró.
 • Retracció d'un mugró.
 • Engruiximent de la pell de la mama.
 • Dolor a qualsevol part de la mama.

PAS A PAS: DES DEL DIAGNÒSTIC FINS A LA INTERVENCIÓ QUIRÚRGICA

Després de la mamografia o ecografia de mames, si el radiòleg indica que hi ha sospita de càncer, s'inicia un estudi per confirmar o descartar la sospita.

 • Els radiòlegs duen a terme una punció biòpsia (amb anestèsia local i de forma ambulatòria) per obtenir una mostra de teixit de la zona sospitosa.
 • Els anatomopatòlegs analitzen la mostra i descarten o confirmen si es tracta d'un càncer de mama.

Si es confirma el càncer de mama, l'equip d'especialistes de Women 's es reuneix, completa el diagnòstic i consensua un pla de tractament personalitzat d'acord amb les característiques de l'tumor.

En alguns casos, és convenient realitzar quimioteràpia abans de dur a terme la intervenció quirúrgica. A continuació, freqüentment es procedeix amb un tractament conservador i s'extirpa únicament el tumor i el gangli sentinella.

En estadis precoços de càncer de mama, és possible realitzar radioteràpia intraoperatòria durant la intervenció. D'aquesta manera, amb només 30 minuts més, s'evita la pacient sessions diàries de radioteràpia externa post-cirurgia.

Només en algunes ocasions és necessari realitzar una mastectomia (extirpació de la glàndula mamària o d'una part d'ella). En aquest cas, es planifica la reconstrucció immediata de la mama perquè la pacient, a el despertar de quiròfan, conservi la seva integritat anatòmica.

Durant tot el procés, els professionals implicats en el tractament romanen a disposició de la pacient per satisfer els seus dubtes, atendre les seves necessitats i proporcionar-los el suport més adequat i constant.

COM PREPARAR-SE PER LA INTERVENCIÓ

Cal que la pacient informe al seu cirurgià sobre els medicaments, suplements nutricionals o remeis naturals que pugui estar prenent, perquè l'especialista pugui indicar-li si ha o no ha de deixar de prendre'ls els dies previs a la intervenció.

Es recomana a la pacient que els dies previs a la intervenció disminueixi el ritme de vida i l'estrès, no consumeixi tabac (perquè pot dificultar la recuperació postoperatòria), no prengui alcohol durant les 48 hores prèvies a la intervenció i que segueixi les indicacions de seu ginecòleg per mantenir una dieta suau.

 • no fumar
 • No prendre alcohol
 • Mantenir una dieta suau
 • Disminuir l'estrès

COM ÉS EL PROCÉS D'HOSPITALITZACIÓ

El dia de la cirurgia és important que la pacient acudeixi acompanyada.

Un cop ingressada en planta, a la pacient se l'informa sobre l'hora aproximada de la intervenció i, abans d'entrar a quiròfan, se li administra la medicació pautada per l'anestesista.

Un cop finalitzada la cirurgia, la pacient passa a l'àrea de reanimació fins que se li dóna l'alta a planta, on a la pacient se li explica què pot fer, quan podrà beure, alimentar-se, aixecar-se o rebre visites.

En cas que la pacient senti dolor, ha de comunicar-ho a el personal d'infermeria.

radioteràpia intraoperatòria

La Radioteràpia Intraoperatòria (RIU) s'empra en el tractament de diferents tumors, però és especialment adequada en el tractament de el càncer de mama quan el tumor és de mida petita.

És una tècnica que permet administrar radioteràpia mentre la pacient està en quiròfan i s'està duent a terme la intervenció quirúrgica en què s'extirpa el tumor.

 • És possible visualitzar de manera molt precisa l'àrea a irradiar.
 • S'eliminen totalment les cèl·lules de l'tumor.
 • S'evita danyar els teixits sans.
 • Es redueix la durada dels tractaments.
 • S'aconsegueix una recuperació més ràpida.

En un únic acte quirúrgic és possible extirpar el tumor, administrar radioteràpia, reconstruir la mama i evitar les sessions de radioteràpia externa posterior a la intervenció.

TIPUS DE CIRURGIA DE EL CÀNCER DE MAMA

L'objectiu de la cirurgia de càncer de mama és extirpar totes les cèl·lules canceroses de la mama.

La mida i l'estadi de el càncer són alguns dels factors que poden determinar el tipus d'intervenció quirúrgica més adient.

 • Tumorectomia (cirurgia conservadora de la mama)
 • mastectomia
 • Mastectomia de reducció de risc
 • Cirurgia reconstructiva de la mama
 • Biòpsia de l'gangli sentinella

Tumorectomia (CIRURGIA CONSERVADORA DE LA MAMA)

La tumorectomia o cirurgia conservadora de la mama és una intervenció quirúrgica en què s'extirpa el tumor, una petita quantitat de el teixit sa que l'envolta i el gangli sentinella, però es conserva la mama.

La possibilitat de realitzar una cirurgia conservadora de la mama depèn de factors com la mida de l'tumor, la seva localització i els desitjos de la pacient.

Generalment, la cirurgia conservadora de si necessita administració de radioteràpia, amb la finalitat d'eliminar les cèl·lules tumorals que poguessin quedar.

 • Temps de recuperació post-cirurgia: generalment, entre 5 i 10 dies de repòs relatiu.

MASTECTOMIA

La mastectomia és una intervenció quirúrgica en què s'extirpa la totalitat o part d'una o ambdues mames.

La realització de la mastectomia depèn de factors com la mida de l'tumor, la seva localització i els desitjos de la pacient.

Sempre que sigui possible, es planifica la reconstrucció immediata de la mama perquè la pacient, a l'acabament de la intervenció, conservi la seva integritat anatòmica.

 • Temps de recuperació post-cirurgia: generalment entre 2 i 4 dies d'hospitalització i entre 6 i 8 setmanes de repòs relatiu.

MASTECTOMIA DE REDUCCIÓ DE RISC

La mastectomia de reducció de risc és un procediment quirúrgic que consisteix a extirpar una o ambdues mames a dones que no han desenvolupat càncer, però que tenen un alt risc de patir-lo.

La mastectomia és una cirurgia preventiva que disminueix significativament les possibilitats de patir un càncer de mama, però que no elimina per complet la possibilitat de patir-lo en el futur.

 • Temps de recuperació post-cirurgia: generalment entre 2 i 4 dies d'hospitalització i entre 6 i 8 setmanes de repòs relatiu.

CIRURGIA RECONSTRUCTIVA DE LA MAMA

La cirurgia de reconstrucció de la mama es porta terme amb l'objectiu de recrear la forma natural de la mama després d'una mastectomia, a fi que el si o pits tinguin una aparença similar a la que tenien abans de la cirurgia.

En moltes ocasions, la reconstrucció de la mama es pot dur a terme en el mateix acte quirúrgic en què s'extirpa la mama, perquè la pacient, després de la intervenció, conservi la seva integritat anatòmica.

Però si cal, també és possible realitzar la cirurgia de reconstrucció mamària amb posterioritat, quan la pacient ha completat el tractament indicat pel seu ginecòleg.

BIÒPSIA DEL GANGLI SENTINELLA

El gangli sentinella és el gangli limfàtic en el qual les cèl·lules canceroses tenen més probabilitat de disseminar.

La biòpsia de gangli sentinella és un procediment quirúrgic que consisteix a detectar el gangli, extirpar-i analitzar-lo per esbrinar si el càncer s'ha disseminat cap al sistema limfàtic.

RISCOS I EFECTES SECUNDARIS

La cirurgia de càncer de mama és un procediment segur que sol presentar poques complicacions o efectes secundaris durant o després de la cirurgia.

Els efectes secundaris produïts per la intervenció quirúrgica depenen de l'tipus d'intervenció i de el perfil de cada pacient

Els efectes secundaris més comuns són el dolor o l'entumiment a la zona on s'ha dut a terme la cirurgia, les reaccions a l'anestèsia local, el sagnat i la possibilitat d'infecció.

CONTROLS I SEGUIMENT DEL CÀNCER DE MAMA

Generalment, les revisions inclouen història clínica, exploració física completa, anàlisi de sang amb determinació de marcadors tumorals, mamografia anual i altres proves que puguin considerar necessàries per verificar que no reapareix la malaltia.

Un cop s'ha completat el tractament, durant els dos primers anys és convenient fer revisions ginecològiques periòdiques cada tres o quatre mesos.

 • Primers 2 anys: Controls ginecològics cada 3 a 4 mesos.

Transcorreguts els dos primers anys, les revisions i els controls es realitzen generalment cada quatre a sis mesos fins als cinc anys i, des de llavors, les revisions s'han de fer com a mínim amb periodicitat anual.

 • Entre els 2 i els 5 anys: Controls ginecològics cada 4 a 6 mesos
 • A partir dels 5 anys: Controls ginecològics cada 12 mesos.

Si la pacient sent molèstia o creu tenir algun símptoma, cal que acudeixi com més aviat millor a la consulta del seu ginecòleg per fer les proves mèdiques que permetin arribar a un diagnòstic segur i, si cal, iniciar com més aviat millor el tractament adequat

PREVENCIÓ DEL CÀNCER DE MAMA

L'edat d'inclusió en el Programa de Detecció Precoç de Càncer de Mama depèn de cada comunitat autònoma: en la majoria dels casos, les dones que estan a la franja d'edat que es considera de major risc (entre els 50 i els 69 anys ) poden participar cada dos anys.

Gràcies a la mamografia és possible visualitzar tumors abans que hagin envaït el teixit mamari, òrgans a distància o ganglis limfàtics. D'aquesta manera, es pot identificar el càncer de mama en la seva etapa més inicial (fins a 2 anys abans que es facin palpables) i aconseguir un diagnòstic precoç que pot salvar vides.

En Clínica Ginecològica Women 's CD, Recomanem als nostres pacients que a partir dels 40 anys, encara que no tinguin símptomes, comencin a fer-se una mamografia anual conjuntament amb la revisió. I si hi ha alt risc de càncer per antecedents familiars de càncer de mama o ovaris, recomanem que la mamografia comenci a realitzar-se a partir dels 30 anys.

Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

ACCEPTAR
Avís de cookies
DEMANAR CITA