Vés a el contingut principal

La himenoplàstia, un tipus de cirurgia que es classifica també com a cirurgia íntima femenina o cirurgia cosmètica, és un procediment quirúrgic que pertany a l'especialitat de la cirurgia ginecològica d'una durada entre 45 i 60 minuts que consisteix en restaurar l' himen, Una membrana carnosa en forma d'anell situada a l'entrada de la vagina la funció fisiològica no està clara i el valor social en algunes cultures rau en garantir la virginitat femenina.

Quan s'esquinça el himen després de contacte sexual, la membrana es trenca en forma de "estrella" i la dona sagna per la ruptura de l' himen, Per això en la himenoplàstia es reconstrueix el himen mitjançant diferents processos i es deixa un petit orifici per a la sortida de la menstruació i altres fluids. Els punts es reabsorbeixen sols.

Dr. Francisco Carmona
Director Mèdic i de cirurgia de la clínica Women 's CD. Cap de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona. Cirurgià especialista en himenoplàstia.

Tècniques per fer una himenoplàstia

La més senzilla és aquella en la que simplement s'uneixen les restes que puguin quedar de himen aplicant anestèsia local. Només es pot realitzar en alguns casos en què la ruptura és petita.

També es pot utilitzar un material biològic desgarrable, anomenat Alloplant, que s'implanta a l'entrada de la vagina de manera que imiti el himen "virginal", tècnica similar a crear una membrana amb una irrigació sanguínia. Algunes vegades, pot incloure una càpsula gelatinosa d'una substància creada el laboratori que imita la sang.

Es pot practicar una cirurgia plàstica vaginal, en què es fa una incisió a banda i banda de la mucosa que recobreix les parets vaginals i s'uneixen entre si. A l'contrari que les altres dues tècniques, en aquest cas s'ha d'esperar un temps abans de tenir relacions sexuals, Ja que cal donar temps a la recuperació i cicatrització. Es recomana un descans de al menys 24 hores després de la cirurgia.

Els riscos de sotmetre a una himenoplàstia són:

 • Dolor
 • inflamació
 • Infecció a la zona tractada
 • Hemorràgia
 • Dany en bufeta o recte (complicació poc comú)

Després de la cirurgia, el himen es comportarà de la mateixa manera que abans de la primera relació sexual, i la dona, fins i tot, tornarà a sentir dolor i sagnar com en "la seva primera vegada".

Influència de la cultura en la reconstrucció de l'himen

És una pràctica quirúrgica molt sol·licitada per dones la cultura li dóna una gran importància a la virginitat de la dona i en què es practica l'anomenada Prova d'Virginitat, Un procediment que determina si una dona és verge. La prova consta d'una inspecció de l'himen, donant-se per fet que només es pot trencar com a resultat d'una relació sexual.

Va sorgir com a solució a aquelles dones que sense ser verges volien aparentar en la seva nit de noces. Les raons més consagrades per això són el rebuig de la pròpia família i / o de la família de l'marit, així com el repudi de l'propi futur cònjuge.

En alguns casos en determinats països es castiga amb mesures que poden arribar a la mort per lapidació. Hi ha nombrosos testimonis relacionats amb aquest tema, com s'explica en aquest article de El Món. També, diverses societats la consideren necessària per assegurar una relació de parella duradora.

La reconstrucció de l'himen o himenoplàstia pot, per tant, ser una opció per a les dones que per pressió social o familiar han d'arribar verges a el matrimoni.

Cal saber que poden existir diversos motius diferents a el d'haver realitzat el coit pels quals la dona pot no tenir himen o no sagnar durant el primer coit, com ara:

 • Una de cada mil dones neixen sense himen.
 • Fins al 44% de les dones no pateixen pèrdua de sang durant el primer coit, el que significa que en algunes cultures que es realitza prova de sagnat, aquest no es produiria.
 • El himen pot trencar-se per la introducció d'un dit o un tampó a la vagina.
 • Practicar exercicis com equitació, natació, bicicleta o gimnàstica.
 • Flux menstrual excessiu.
Dr. Francisco Carmona. Ginecòleg de Barcelona

Dr. Francisco Carmona

Director Mèdic de Women 's

  Demana cita amb el Dr. Francisco Carmona

  Estic d'acord amb la política de privacitat

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA