Vés a el contingut principal

La histerectomia consisteix en la extirpació quirúrgica de l'úter. Avui dia es practica també sistemàticament la extirpació de les trompes quan s'extirpa el úter, ja que aquestes perden la seva utilitat i se sap que el càncer d'ovari s'origina en elles, de manera que a l'extirpar s'està fent prevenció d'aquest. No obstant això, els ovaris han de preservar en les dones joves (menors de 60 anys).

Quins tipus de histerectomia ha?

Són bàsicament tres:

 1. histerectomia subtotal(També anomenada supracervical): s'extirpa només la part superior (cos) de l' úter.  coll uterí es deixa al seu lloc. En la nostra opinió, es tracta d'una cirurgia incompleta que només es justifica quan estem tractant un prolapse genital per laparoscòpia mitjançant la tècnica de sacropexia, ja que així evitem col·locar la malla directament en contacte amb la vagina oberta.
 2. histerectomia total: S'extirpa tot l'úter i el coll uterí. Considerem que aquesta és la tècnica d'elecció quan es realitza aquesta operació.
 3. histerectomia radical: S'extirpa el úteríntegrament, el teixit que es troba a banda i banda de l'coll uterí, la part superior de la vagina i els ganglis pèlvics. Aquest tipus de histerectomia es realitza en casos d' càncer de coll uterí.

Quines són les vies d'abordatge?

Hi ha tres formes diferents de dur a terme una histerectomia: Per via vaginal, per via abdominal o per via laparoscòpica. El metge ha d'ajudar a decidir quin tipus d'abordatge és el més adequat és cada cas.

El procediment específic dependrà de la història clínica i de la indicació de la cirurgia. No obstant això, es pot assegurar que la millor via d'abordatge és la vaginal i que quan aquesta no sigui aplicable s'ha d'optar per la via laparoscòpica.

Avui dia, més de l'95% de les histerectomies es poden i han de realitzar per una d'aquestes dues vies, les dues considerades mínimament invasives.

 1. histerectomia abdominal: El cirurgià fa una incisió quirúrgica de 12 a 15 cm a la part inferior de l'abdomen. Aquesta incisió pot ser vertical (des del melic a pubis) o transversal, just per sobre de l'naixement de l'borrissol púbic. Aquest tipus de histerectomiaés la que s'associa amb major temps de recuperació i major taxa de complicacions.
 2. histerectomia vaginal: El cirurgià realitza un tall a la part superior de la vagina, a través del qual realitza la intervenció i s'extirpa el úter. La ferida de el fons vaginal es tanca amb punts de sutura. Aquest tipus és el que s'associa amb menys complicacions i amb temps de recuperació més curt. No obstant això, té el desavantatge que no es pot explorar la cavitat abdominal.
 3. histerectomia laparoscòpica: Un laparoscopiés un tub estret de 0,5 cm. o d'1 cm. de diàmetre, dotat d'una lent en un dels seus extrems i connectat, mitjançant fibra òptica, a una càmera de televisió i una font de llum en l'altre. el cirurgià fa generalment 4 incisions petites (de 5 a 10 mm. de longitud) a l'abdomen per les quals introdueix, a través d'trocars, el laparoscopi i altres instruments quirúrgics que permeten realitzar tota la cirurgia amb visió perfecta de camp operatori. En alguns casos es pot utilitzar un robot quirúrgic. Alguns metges pensen que aporta més precisió quirúrgica, però tots els estudis realitzats mostren que no hi ha cap diferència quant a resultats quan es realitza una laparoscòpia estàndard o una cirurgia robòtica.

Creiem que avui en dia no es justifica l'anomenada histerectomia vaginal assistida per laparoscòpia. Aquesta tècnica combina les dues anteriors i, al nostre parer, només aconsegueix perdre els avantatges que aporten les dues tècniques per separat.

No obstant això, sí es justifica totalment les modificacions recents de la laparoscòpia que aconsegueixen una agressivitat molt menor en l'operació. Entre aquestes opcions ultra mínimament invasives, destaquem l'anomenada laparoscòpia de port únic o l'encara més recent modificació de la tècnica que permet col·locar instruments de 3 mil·límetres sense utilitzar trocars, el que permet un resultat estètic perfecte.

Indicacions de la histerectomia

Existeixen moltes causes per les quals una dona pot necessitar una histerectomia. El procediment es pot recomanar si la pacient presenta:

 • Càncer de l'endometri.
 • Càncer de coll uterío una entitat precancerosa de coll uterí anomenada displàsia cervical.
 • càncer ovàric.
 • Complicacions durant el part, Com l'hemorràgia incontrolable.
 • endometriosi severaque no respon a el tractament mèdic.
 • Caiguda de l'úter cap a la vagina (prolapse uterí).
 • miomes uterins.
 • adenomiosis.

Alternatives a la histerectomia

La histerectomia és una cirurgia complexa que no està exempta de complicacions. En funció de la causa que la indiqui poden existir alternatives a aquest procediment. el ginecòleg pot informar a la pacient sobre altres tècniques menys invasives que podrien substituir la histerectomia en funció de cada cas.

Entre aquests procediments menys invasius es troben:

 • Embolització de les artèries uterines.
 • High Intensity Focused Ultrasounds (HIFU).
 • Ablació endometrial.

En alguns casos es pot intentar realitzar tractament mèdic per vies alternatives, com la col·locació d'un DIU alliberador d'hormones (mirena).

Riscos de la histerectomia

La histerectomia pot presentar les complicacions comuns a qualsevol altra cirurgia:

 • Reaccions al·lèrgiques als medicaments.
 • Problemes respiratoris relacionats amb l'anestèsia o amb la cirurgia.
 • Aparició de coàguls de sang dins les venes que en rares ocasions poden afectar els pulmons.

Els riscos més específics de la histerectomia són:

 • Lesió a la bufeta, els urèters o l'intestí.
 • Rarament dolor durant les relacions sexuals després de la cirurgia.

recuperació posterior

Quan s'utilitza una tècnica mínimament invasiva (Vaginal o laparoscòpica), La recuperació completa triga entre 2 i 4 setmanes a la majoria de pacients. No obstant això, quan s'utilitza la via abdominal el temps de recuperació és més llarg i sol trigar entre 4 a 8 setmanes. És possible que la pacient experimenti cert grau de cansament o falta de gana durant aquest període.

Es recomana dutxar-se així que la pacient es recupera de l'anestèsia després de la cirurgia i pugui aixecar-se. Això és possible en la majoria de casos dins de les primeres 12-24 hores després de la cirurgia. És aconsellable prendre aliments variats, amb porcions més petites del normal i prendre refrigeris saludables entre els àpats.

És aconsellable incrementar la ingesta de fruites i verdures, i beure dos litres d'aigua a el dia per evitar el restrenyiment. És convenient reiniciar l'activitat física moderada (caminar) just després de la cirurgia. Caminar per la casa o utilitzar les escales és possible des dels primers dies de l'postoperatori.

També es recomana reiniciar les activitats quotidianes tan aviat com la pacient es senti capaç de fer-ho. No hi ha problema a aixecar pesos moderats (4-5 kg. Màxim), però no s'ha d'aixecar gens pesat ni fer esforços excessius durant les primeres 3 setmanes. La regla hauria de ser que si fa mal o molesta quan es desenvolupa certa activitat, aquesta activitat s'ha de suspendre.

Tampoc s'han de fer abdominals o altres esports fins que el metge hagi examinat a la pacient. En alguns casos les pacients poden tornar a treballar a les dues setmanes de l'operació, però és possible que per a aquest moment la pacient senti cansament amb facilitat. En alguns casos, també és possible conduir, amb permís mèdic, als 4-5 dies de l'operació.

A causa de la sutura que tanca la ferida de el fons vaginal, no s'ha de posar res a l'interior de la vagina durant les primeres 4-6 setmanes (sempre s'ha de fer amb permís mèdic). Això inclou banys, dutxes vaginals, l'ús de tampons i, per descomptat, les relacions sexuals. Aquestes no haurien de començar-abans d'aquest temps i sempre després que el cirurgià hagi confirmat que poden reiniciar-se.

En aquest sentit, si la vida sexual era satisfactòria abans de la cirurgia, Aquesta hauria de continuar igual després de l'operació. Si per contra, els símptomes que presentava la pacient i que van motivar la cirurgia interferien amb les relacions sexuals,  qualitat de vida sexual amb freqüència millora després de la cirurgia.

Pel que fa a les cures de les ferides, el més convenient és mantenir aquestes a l'aire tenint cura que estiguin ben netes i ben seques fins que el metge retiri les sutures que les tanquen.

Quan trucar a el metge

És convenient posar-se en contacte amb el cirurgià en els següents casos:

 1. La temperatura corporal és igual o superior a 38 ° C.
 2. La ferida quirúrgica està sagnant, està vermella i calenta a el tacte o té una secreció espessa i lletosa de color groc o verd.
 3. El dolor persisteix tot i prendre la pauta d'analgèsics indicada.
 4. Hi ha dificultat per respirar.
 5. La pacient no pot beure ni menjar.
 6. Es presenten nàusees o vòmits.
 7. La pacient no pot eliminar gasos o realitzar una deposició.
 8. Hi dificultat o dolor a l'orinar.
 9. Hi ha leucorrea (flux vaginal) amb mala olor o molt abundant.
 10. Hi ha sagnat vaginal tan abundant o més gran que el d'una regla
 11. Hi inflor o enrogiment en una de les cames.

revisió postoperatòria

La primera revisió postoperatòria Amb el cirurgià es realitza normalment entre els 7 a 10 dies després de la cirurgia. Durant la mateixa, el metge durà a terme una exploració ginecològica per determinar que tant la sutura vaginal com les incisions de l'abdomen han cicatritzat bé i es pot procedir a la retirada dels punts. La següent revisió, normalment la definitiva, sempre que no es degui a un procés maligne, és passat un mes després de la cirurgia.

Dr. Francisco Carmona. Ginecòleg de Barcelona

Dr. Francisco Carmona

Director Mèdic de Women 's

  Demana cita amb el Dr. Francisco Carmona

  Estic d'acord amb la política de privacitat

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA