Vés a el contingut principal

La miomectomia és una intervenció quirúrgica que es duu a terme per extirpar els miomes uterins, Tumors benignes molt freqüents durant l'edat fèrtil que creixen a l'interior o al llarg de les parets de l'úter, aquesta causa és el conegut com miomatosi uterina. La miomectomia és un tractament quirúrgic segur i eficaç per a l'eliminació de miomes, adequat per a tota dona amb símptomes greus, i sempre possible quan la pacient vol conservar l'úter.

QUAN CAL PRACTICAR UNA Miomectomia

Els miomes uterins, També anomenats fibromes o leiomiomas, Poden ser asimptomàtics i passar desapercebuts o, depenent de la mida i de la seva ubicació, poden causar símptomes com sagnat menstrual abundant o irregular, períodes menstruals que duren més del normal, molèsties durant la relació sexual o subfertilitat i avortaments espontanis.

Tres dones de cada quatre tindran miomes en algun moment de la seva vida, però només una de cada quatre patirà algun dels seus símptomes:

 • Sagnat menstrual abundant
 • sagnat irregular
 • Períodes menstruals que duren més del normal
 • Sensació de pes a la part baixa de l'abdomen
 • Necessitat d'orinar amb més freqüència
 • restrenyiment inusual
 • Anèmia
 • Molèsties durant la relació sexual
 • Subfertilitat i avortament espontani
 • Dolor lumbar a la part baixa de l'esquena si el mioma és gran

Si els miomes uterins causen símptomes que afecten l'activitat quotidiana de la pacient o dificulten la possibilitat de dur a terme un embaràs, la miomectomia és el procediment quirúrgic més adequat, perquè permet extirpar els miomes, alleujar els símptomes i conservar l'úter.

TIPUS DE Miomectomia

La miomectomia o eliminació dels miomes uterins, segons sigui la mida, la ubicació i la quantitat, es pot dur a terme per tres vies d'accés:

 • Mitjançant l'abdomen: Miomectomia abdominal.
 • A través de la vagina i el coll de l'úter: Miomectomia histeroscòpica.
 • A través de petites incisions a l'obligar o molt a prop: miomectomia laparoscòpica.

Miomectomia ABDOMINAL O laparotomia

La miomectomia abdominal és una intervenció quirúrgica que consisteix a extirpar els miomes realitzant a la part inferior de l'abdomen, com una cesària, una incisió o tall obert, freqüentment horitzontal i paral·lela a la cintura, per on el cirurgià accedeix a l'úter i procedeix a practicar l'eliminació de els miomes.

La intervenció pot requerir de 2 a 3 dies d'hospitalització, i la recuperació de la pacient pot suposar entre 3 i 4 setmanes de repòs relatiu.

Miomectomia histeroscòpica O HISTEROSCÒPIA

La miomectomia histeroscòpica és una intervenció quirúrgica que consisteix a extirpar els miomes (sense incisió o tall obert) mitjançant l'ús d'instruments (histeroscopi o resectoscopi) que es fan arribar fins a l'úter a través de la vagina i el coll uterí.

El histeroscopi està dotat d'una llum i una càmera amb la qual s'obté una imatge ampliada de l'interior de l'úter que es visualitza en una pantalla. Els miomes poden extirpar-se amb un histeroscopio que serveix per eliminar els miomes de la paret uterina mitjançant energia elèctrica, o amb un morcelador histeroscópico amb el qual el cirurgià talla manualment el mioma.

La miomectomia histeroscòpica és possible en cas que els miomes causats per la miomatosi uterina tinguin una mida adequada i sobresurtin prou a l'úter.

La pacient sol rebre l'alta el mateix dia de la intervenció, i la recuperació de la pacient pot suposar al voltant d'1 setmana de repòs relatiu.

Miomectomia LAPAROSCÒPICA O LAPAROSCÒPIA

La miomectomia laparoscòpica és una tècnica de cirurgia mínimament invasiva que permet intervenir a la pacient i eliminar els miomes uterins practicant petites incisions i sense haver d'obrir l'abdomen.

La cirurgia laparoscòpica, Que és una opció menys invasiva que l'abdominal, requereix per part dels cirurgians una considerable experiència, especialització i perícia.

En una miomectomia laparoscòpica, Es realitzen unes petites incisions al melic o molt a prop, per on s'introdueix l'instrumental quirúrgic i un tub amb una petita càmera (el laparoscopi) i es porta a terme la intervenció per a l'extirpació dels miomes.

La miomectomia de Port Únic o Single Port és cirurgia laparoscòpica que es realitza a través d'una única micro-incisió a l'abdomen (habitualment al melic) per la qual s'introdueix l'instrumental quirúrgic, inclosa la càmera que permet visualitzar l'interior.

La miomectomia robòtica és cirurgia laparoscòpica assistida per un robot, una cirurgia especialment adequada per dur a terme intervencions quirúrgiques d'alta complexitat. Per mitjà d'uns braços robòtics i unes unes pinces articulades, el robot va traslladant en temps real i amb absoluta fidelitat els moviments de la mà de l'cirurgià.

L'ús de l'robot proporciona el cirurgià una major seguretat per tractar àrees anatòmiques de difícil accés, facilita una visió ampliada de l'interior de la pacient, assegura el maneig estable dels instruments quirúrgics i possibilita la màxima precisió dels moviments de les mans de l'cirurgià.

Els avantatges i beneficis de la miomectomia laparoscòpica, una cirurgia mínimament invasiva, en comparació amb la cirurgia oberta convencional són nombroses:

 • Menys mal postoperatori.
 • Menys medicació.
 • Menor reacció inflamatòria.
 • Menor risc d'infecció.
 • Estada hospitalària més curta.
 • Recuperació de la pacient molt més ràpida.
 • Resultats estètics amb freqüència pràcticament imperceptibles.

La recuperació d'una cirurgia laparoscòpica és més ràpida que la d'una miomectomia abdominal: la pacient pot rebre l'alta el mateix dia de la intervenció, i la seva recuperació total pot suposar de 2 a 3 setmanes de repòs relatiu durant les quals se li recomana evitar exercici intens.

COM PREPARAR-SE PER LA INTERVENCIÓ

Es recomana a la pacient que els dies previs a la intervenció disminueixi l'estrès, no consumeixi tabac (perquè pot dificultar la recuperació postoperatòria), no prengui alcohol durant les 48 hores prèvies a la intervenció i que segueixi les indicacions del seu ginecòleg per mantenir una dieta suau.

És imprescindible que la pacient informe prèviament a la seva cirurgià sobre medicaments, suplements o remeis naturals que pugui estar prenent, perquè aquest pugui indicar-li com procedir els dies previs a la intervenció.

COM ES DU A TERME L'Miomectomia LAPAROSCÒPICA

La cirurgia laparoscòpica es realitza a través de petites incisions indolores per les quals s'introdueix un tub amb una petita càmera (el laparoscopi) Controlada per un segon cirurgià, que permet visualitzar l'interior de l'abdomen en una pantalla col·locada en el mateix quiròfan i orientar el cirurgià per l'interior de el cos.

 • Per dur a terme la laparoscòpia, se sol aplicar anestèsia general.
 • En lloc d'obrir (com en un part per cesària), es realitzen una o diverses petites incisions indolores molt a prop de el melic.
 • A través de les incisions, s'introdueix gas (diòxid de carboni) per bombar l'abdomen i proporcionar espai i visibilitat a l'cirurgià.
 • Es col·loca per la incisió un tub amb una petita càmera (laparoscopio).
 • S'introdueix l'instrumental quirúrgic (pinces, bisturí i altres aparells molt petits) que permet el cirurgià manipular internament sense haver d'obrir l'abdomen.
 • La càmera permet visualitzar l'interior de l'abdomen en una pantalla col·locada al quiròfan.
 • Quan conclou la intervenció, es tanquen les incisions amb punts simples i molt freqüentment la pacient és donada d'alta el mateix dia de la intervenció.

COM ÉS LA RECUPERACIÓ POSTOPERATÒRIA

El temps de recuperació de la miomectomia varia segons hagi estat la via d'abordatge:

 • Miomectomia abdominal. A l'tractar-se d'una cirurgia oberta, aquesta opció terapèutica és la que requereix més temps d'hospitalització i de recuperació postoperatòria. Freqüentment, la intervenció pot requerir de 2 a 3 dies d'estada hospitalària, i la recuperació pot prolongar fins a 3 o 4 setmanes.
 • Miomectomia histeroscòpica. Un cop duta a terme la miomectomia histeroscòpica, la pacient pot rebre l'alta el mateix dia de la intervenció, mentre que la recuperació postoperatòria pot suposar al voltant d'1 setmana de repòs relatiu, durant la qual es recomana a la pacient que eviti practicar exercici intens .
 • Miomectomia laparoscòpica. La recuperació postoperatòria d'una cirurgia laparoscòpia, una tècnica quirúrgica no invasiva, és molt més còmoda i ràpida que la cirurgia oberta convencional.

La pacient sol rebre l'alta i abandonar el centre hospitalari el mateix dia de la intervenció, i la recuperació postoperatòria pot prolongar fins a 2 o 3 setmanes, durant les quals es recomana a la pacient que eviti practicar exercici intens.

Dr. Francisco Carmona. Ginecòleg de Barcelona

Dr. Francisco Carmona

Director Mèdic de Women 's

  Demana cita amb el Dr. Francisco Carmona

  Estic d'acord amb la política de privacitat

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA