Vés a el contingut principal
Dia Mundial De l'Dolor 2021

Dia Mundial de l'Dolor

El 17 d'octubre se celebra el Dia Mundial de l'Dolor amb l'objectiu de promoure la conscienciació sobre la necessitat de seguir buscant fórmules que evitin o disminueixin el patiment físic i emocional de milions de persones al món.

Des de l'any 2004, promogut per la Associació Internacional per a l'Estudi de l'Dolor (IASP), la Federació Europea de l'Dolor (efic) I l'Organització Mundial de la Salut (OMS), el Dia Mundial de l'Dolor té com a objectiu sensibilitzar tant a la societat en el seu conjunt com a institucions i organismes públics i privats sobre la necessitat d'emprar els recursos necessaris per a fomentar la investigació i el tractament de el dolor.

El 1978, la IASP va definir el dolor com una "una experiència sensorial i emocional desagradable associada a una lesió real o potencial o descrita en els termes d'aquesta lesió".

El 2020, un grup d'experts de la IASP va fer una revisió del terme i va establir que el dolor era «una experiència sensorial i emocional desagradable associada o similar a l'associada a una lesió tissular real o potencial».

Mentrestant, la Reial Acadèmia de la Llengua (RAE) en el seu diccionari afirma que el dolor és una "sensació molesta i aflictiva d'una part de el cos per causa interior o exterior" i també un "sentiment de pena i angoixa".

Sigui quina sigui la definició adoptada pels especialistes, per a aquells que el pateixen el dolor pot arribar a ser una experiència molt limitant que afecta en el dia a dia en les relacions familiars i de parella, disminueix les possibilitats laborals i econòmiques, i provoca infelicitat , angoixa i sensació d'impotència.

DOLOR I DONA

Dels 9 milions de persones que a Espanya pateixen dolor crònic, Al voltant de 6 milions, són dones.

Entre el 10 i el 20% de les dones en edat fèrtil pateixen endometriosi, una malaltia crònica que pot manifestar-se durant el cicle menstrual amb un dolor intens que sovint impedeix a la pacient portar una vida normal.

La veritable incidència de la malaltia és desconeguda, perquè moltes dones suporten durant anys els dolors provocats per l'endometriosi sense consultar amb un especialista.

Entre un 20 i un 90% de les nenes i dones en edat reproductiva pateix rampes intensos i dolor pèlvic, abdominal ia la part baixa de l'esquena abans o durant la regla (dismenorrea), Un trastorn ginecològic molt freqüent que impacta i disminueix la qualitat de vida de la dona fins al punt que un 30% pateixen símptomes prou greus com per condicionar i limitar la seva vida laboral, acadèmica i familiar.

Encara avui el dolor que pateixen moltes dones està infravalorat i infradiagnosticat, pel fet que la societat tendeix a considerar el dolor relacionat amb la menstruació com una cosa "normal" que ha de suportar sense queixa.

"Si li preguntes a una dona" Entre 0 i 10, quant et fa mal? " i respon "Més de 4", els metges no hem de considerar una situació normal i hem d'investigar l'origen d'aquest dolor ", afirma el Dr. Francisco Carmona, Cap de Servei de Ginecologia de l'Hospital Clínic de Barcelona i Director Científic de Clínica Ginecològica Women 's CD. El dolor que incapacita no ha de normalitzar-se, però moltes vegades no es fa cas a les dones perquè són coses que els passen només a elles, i seguim en una societat molt masclista que veu normal que una dona pot estar tres o cinc o més dies dies a el mes invalidada ".

Per això, si es dóna alguna de les circumstàncies, cal consultar amb el ginecòleg:

 • Apareixen per primera vegada el dolor i les rampes.
 • Empitjoren el dolor i les rampes i es fan més intensos o insuportables.
 • El dolor i les molèsties t'impedeixen desenvolupar la teva vida acadèmica, laboral o familiar.
 • Tens febre acompanyant el dolor menstrual.
 • Tens dolor fins i tot quan no tens la menstruació.

Women 's, al teu costat

Si necessites més informació o vols fer alguna consulta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres:

WhatsApp: 34 934 160 606

correu electrònic: info@womens.es

Demana cita amb el nostre equip

  Aquesta entrada té 0 comentaris

  Deixa una resposta

  La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA