Vés a el contingut principal
Endometriosi, Nou Sistema de Classificació

Endometriosi: nou sistema de classificació

Un nou estudi, entre els autors del qual es troben el Dr. Francisco Carmona i la Dra. Mariona Rius, ha permès crear un sistema de classificació de l'endometriosi basat en la complexitat quirúrgica intraoperatòria i en la seva correlació amb el dolor i la infertilitat.

El sistema de classificació de la endometriosi més àmpliament utilitzat durant els darrers 40 anys ha estat el proposat el 1979 per l'American Fertility Society, revisat posteriorment com els sistemes de classificació de l'American Society for Reproductive Medicine (ASRM) de 1985 i 1996.

Tot i això, la classificació de l'ASRM no aborda ni la complexitat ni l'habilitat quirúrgica necessària per a l'eliminació de l'endometriosi, com ho demostra, per exemple, que a la classificació ASRM les lesions grans que infiltren completament el recte, íleon, uréter, vagina o bufeta rebin puntuacions comparables a una lesió superficial de 3 cm de diàmetre al peritoneu anterior.

La classificació de l'endometriosi de l'ASRM no aborda ni la complexitat ni l'habilitat quirúrgica necessària per eliminar l'endometriosi”.

En 2010, el Grup d'Interès Especial en Endometriosi de l'Associació Nord-americana de Laparoscopistes Ginecològics (AAGL) va reconèixer les limitacions dels sistemes de classificació d'endometriosi existents i va assignar un grup de treball per desenvolupar un nou sistema de classificació.

Els objectius principals del grup d'experts eren els següents:

 • Desenvolupar un nou sistema de puntuació basat en la distribució anatòmica de la malaltia, fàcil de fer servir i que es correlacionés amb la complexitat quirúrgica.
 • Determinar la correlació del nou sistema amb els símptomes de dolor preoperatori i la infertilitat.
 • Comparar el rendiment de la nova classificació amb el sistema de classificació ASRM revisat del 1996.

Per a la realització de l'estudi, es va enviar una enquesta a 31 especialistes en endometriosi reconeguts internacionalment als que se'ls va demanar que estimessin la complexitat de l'escissió quirúrgica de l'endometriosi de 0 a 10 amb la finalitat de calcular una «puntuació de dificultat» mitjana per cada lloc anatòmic.

El principal objectiu del grup d'experts era desenvolupar un nou sistema de puntuació basat en l'anatomia i fàcil de fer servir que es correlacionés amb la complexitat quirúrgica”.

Van participar a l'estudi un total de 1224 pacients de 15 a 45 anys amb endometriosi i sense antecedents de malignitat pèlvica que es van sotmetre a tractament laparoscòpic d'endometriosi

De les pacients, tractades en tres centres quirúrgics especialitzats en endometriosi (Hospital BP-A Beneficência Portuguesa de Són Paulo; Hospital dónes Clíniques Faculdade de Medicina, Universidade de Sao Paulo, Brasil; i Hospital Clínic de Barcelona, ​​Espanya) es van registrar les dades demogràfiques i la història clínica, inclosa la dismenorrea (dolor durant la menstruació), el dolor pèlvic no cíclic, la disparèunia (dolor amb les relacions sexuals), la disúria (dolor en orinar) i la disquècia (dolor amb les deposicions).

ELS BENEFICIS DEL NOU SISTEMA DE CLASSIFICACIÓ DE L'ENDOMETRIOSIS

Un cop finalitzat l'estudi, s'ha pogut constatar que el creat recentment Sistema de classificació de l'endometriosi 2021 AAGL representa una puntuació objectiva, derivada anatòmicament i fàcil de fer servir, elaborada a partir de qualificacions de dificultat de cirurgians experts.

El nou sistema de classificació de l'endometriosi estableix diferents categories que descriuen de manera fiable el nivell de complexitat de la cirurgia necessària per tractar completament la malaltia i també es correlaciona amb els símptomes de dolor preoperatori i la infertilitat.

La nova classificació sí que té en compte tots els tipus d'endometriosi: la peritoneal, l'ovàrica i la profunda”.

“Una classificació, per ser rellevant, ha de ser realment útil per a la pacient. I aquesta ho és. A diferència de la classificació de l'ASRM, la nova classificació té en compte tots els tipus d'endometriosi”, explica el Dr. Francisco Carmona, Director Científic i de Cirurgia de Women's CD.

“En tenir en compte totes les endometriosis, la classificació AAGL correlaciona molt bé i de manera molt clara amb els símptomes de la pacient, el pronòstic, el grau de dificultat de la cirurgia i les complicacions quirúrgiques més grans o menors”.

“I una cosa molt important és que, encara que la nova classificació està basada en troballes quirúrgiques, sabem que es pot fer una correlació molt alta amb les proves ecogràfiques, és a dir, que podrem classificar el grau d'endometriosi de la pacient abans d'operar-la, i això, per a l'oportuna presa de decisions serà molt útil”, conclou el Dr. Francisco Carmona.

Women 's, al teu costat

Si necessites més informació o vols fer alguna consulta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres:

WhatsApp: 34 934 160 606

correu electrònic: info@womens.es

Demana cita amb el nostre equip

  Aquesta entrada té 0 comentaris

  Deixa una resposta

  La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA