Vés a el contingut principal
Menopausa, L'Inici D'Una Nova Etapa

Menopausa, l'inici d'una nova etapa

Com sé si estic en la menopausa?

La menopausa és el cessament definitiu de la regla com a conseqüència de l'envelliment de l'ovari. és un diagnòstic retrospectiu, és a dir, parlem de menopausa quan ha transcorregut un any des de l'última regla i no s'ha tingut cap sagnat menstrual.

En condicions fisiològiques normals, la menopausa es presenta entre els 48-52 anys (edat mitjana 50 anys) Però pot produir-se la desaparició de les regles de forma anticipada. Per tant, una dona sap que li ha arribat la menopausa quan, al voltant dels 50 anys, porta un any sense menstruar. No cal fer cap analítica per al diagnòstic de menopausa, Però, en determinades situacions hem de sol·licitar-ho.

Quan la menopausa es presenta abans dels 40 anys, estem davant del que es denominava, menopausa precoç, Però ara, es diu insuficiència ovàrica primària perquè és un quadre complex que no tradueix exactament el que pot passar en aquests casos. Gairebé la meitat d'aquestes dones, recuperaran de forma inesperada la seva funció ovàrica, i fins i tot quedar embarassades de forma espontània.

Quan la menopausa es presenta entre els 40-45 anys, s'anomena menopausa primerenca i quan ho fa més tard dels 55 anys, menopausa tardana.

Com afecta la menopausa a la meva vida diària?

La menopausa es manifesta en una sèrie de signes i símptomes que es presenten de forma esglaonada. Les alteracions a curt termini són les menys importants pel que fa a repercussions clíniques, però les que interfereixen més "aparentment" en la qualitat de vida. Les alteracions a mitjà i llarg termini són les causants de les repercussions més importants. Aquestes poden pal·liar i algunes fins i tot evitar-se, amb mesures preventives, Que seran tant més eficaços com més aviat millor les instauremos.

A curt termini

 • alteracions neurovegetatives: Fogots, sudoració, palpitacions, cefalees, vertígens, etc.
 • alteracions psicològiques: Irritabilitat, labilitat emocional (alteracions en la manifestació de l'afectivitat com plors, rialles inapropiades ...).

A mig termini

 • Síndrome genitourinari de la menopausa: Sequedat vaginal, disparèunia, disúria, infeccions urinàries, urgència urinària ...

A llarg termini

 • osteoporosi
 • patologia cardiovascular

La menopausa no pot retardar-se, Però la clínica, podem evitar-la. Quan administrem tractament hormonal, la simptomatologia s'atura, és a dir, no retardem la menopausa, però sí la simptomatologia i les conseqüències. No totes les dones són candidates a aquest tractament, però, cal realitzar-lo, quan no hi ha contraindicació, a aquelles dones menors de 40 anys.

la postmenopausa

La postmenopausa és la etapa posterior a la menopausa. Té una llarga durada, mitja de 38 anys. És una etapa en la qual cal prestar especial atenció a la prevenció de patologies com la cardiovascular i l'osteoporosi.

Es distingeixen dues fases: postmenopausa primerenca que comprèn els 4 primers anys després de la menopausa i postmenopausa tardana que dels 5 anys després de la menopausa en endavant.

Quan la dona arriba a aquesta etapa els símptomes de la menopausa s'han reduït o desaparegut, com ara les sufocacions. Però la reducció dels estrògens comportar una disminució de la protecció enfront de les malalties cardiovasculars i el risc de les mateixes s'equipara a el dels homes.

A la postmenopausa també es produeix un guany de pes que sol ser evident i també s'incrementa la pèrdua de massa òssia. Per controlar és pèrdua es recomana tenir una dieta rica en calci i vitamina D. La visita a l'ginecòleg s'ha de fer perquè perquè determini les proves a realitzar i que tractament s'ha de seguir.

Dra. Montserrat Manubens. Unitat de menopausa i perimenopausa

Dra. Montserrat Manubens

Responsable de la Unitat de Menopausa Women 's Barcelona

  Demana cita amb la Dra. Monserrat Manubens

  Estic d'acord amb la política de privacitat

  Aquesta entrada té 0 comentaris

  Deixa una resposta

  La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA