Vés a el contingut principal

S'estima que a Espanya es diagnostiquen 26.000 casos de càncer de mama a l'any (segons l'Associació Espanyola contra el Càncer), sortosament, gràcies al diagnòstic precoç, la gran majoria aconsegueixen superar-se. Aquesta patologia també es coneix amb el nom de càncer de pit.

La Unitat de Patologia Mamària de Women 's CD Barcelona compta amb un equip multidisciplinari d'especialistes dotats amb la tecnologia més avançada; professionals altament qualificats i amb un clar objectiu: Realitzar un diagnòstic precís i personalitzat per a cada cas.

En Women 's CD Barcelona advoquem per proporcionar a totes les seves pacients des de la pròpia unitat, un suport i atenció integral.

Què és el càncer de mama?

El càncer de pit s'origina quan les cèl·lules al pit comencen a créixer en forma descontrolada. Aquestes cèl·lules normalment formen un tumor que sovint es pot observar en una mamografia o per visitar com una protuberància (massa o bony).

La neoplàsia és maligna (càncer) si les cèl·lules poden créixer penetrant (envaint) els teixits circumdants o propagant (metàstasi) a àrees distants de el cos. hi ha diversos tipus de aquesta patologia mamària maligna, Passa gairebé només en les dones, però, els homes igualment ho poden patir. Gairebé qualsevol cèl·lula de l'organisme pot convertir-se en càncer i propagar-se a altres àrees.

El càncer de mama és el tumor més diagnosticat entre les dones espanyoles. segons el Observatori de el Càncer AECC, el 2019 a Espanya es van diagnosticar 33.307 nous casos i, per al 2020, l'estimació és lleugerament superior.

En els últims anys, la mortalitat per càncer de mama ha baixat considerablement gràcies als avenços en diagnòstic precoç ia ​​la millora dels tractaments.

La supervivència mitjana de el càncer de mama després de cinc anys és gairebé de l'90%, però l'estadi en el qual es diagnostica influeix en la supervivència, que pot dependre principalment de l'extensió de l'tumor al moment en què és detectat.

Tinguem en compte que quan el càncer de mama és detectat en les fases més inicials, en els seus estadis més precoços, la taxa de curació està molt propera a el 100%.

Concretament, a l'estadi I, quan el tumor és petit i no s'ha disseminat, la supervivència és gairebé de el 100% (més de l'98%), però descendeix dràsticament fins al 24% en els estadis III.

Per això, el diagnòstic precoç continua sent fonamental per millorar les possibilitats de curació.

Amb la mamografia és possible identificar el càncer de mama fins a 2 anys abans que es faci palpable, En la seva etapa més inicial, i assegurar així un diagnòstic precoç que pot salvar vides.

Tipus de càncer de mama

els dos tipus del càncer de mama (tipus de càncer de pit) més freqüents són:

 • Carcinoma ductal infiltrant, Que comença en els conductes que porten llet des de la mama fins al mugró, és per molt el més freqüent (aproximadament el 80% dels casos).
 • Carcinoma lobulillar infiltrant, Que comença en parts de les mames trucades lobels, que produeixen la llet materna.

els restants tipus no superen en conjunt el 10% dels casos. Els primordials factors de risc de contraure càncer de mama inclouen una edat avançada, la primera menstruació a primerenca edat, edat avançada en el moment del primer part o mai haver tingut un fill, antecedents de familiars amb càncer de mama, el fet de posar-se hormones com ara estrogen i progesterona, ingerir alcohol i ser de raça blanca.

Entre 5 a 10% dels casos, el càncer de mama és causat per mutacions genètiques heretades.

Proves per diagnosticar el càncer de pit

Per poder diagnosticar el càncer de mama, S'usen diferents tipus de proves com la mamografia, ultrasò mamari amb transductors d'alta resolució (ecografia) i les imatges per ressonància magnètica.

El diagnòstic de càncer de mama només pot adoptar el caràcter definitiu per mitjà d'una biòpsia mamària. És molt important i necessari fer biòpsies per punció o aspiració, amb agulla fina o amb pistola de tall, guiats per ultrasò o ressonància, o fer servir equips de biòpsia per tall i buit, els quals són capaços de retirar la lesió parcialment o completament, segons el cas. Aquests poden ser guiats per estereotàxia (imatge mamogràfica guiada per coordenades) o per ultrasò.

Òbviament, per tots els mètodes d'imatge, es tenen caracteritzacions del que pot ser un càncer o no, per a això, s'usa el mètode Bi-rads, per tal de decidir la conducta segons aquesta classificació.

El 19 d'octubre té com a objectiu incidir en la societat general sobre la importància que aquesta malaltia té al món industrialitzat causa que se celebra el Dia Internacional de el Càncer de Mama.

Mamografia anual des dels 40 anys

L'edat de màxima incidència de càncer de mama està per sobre dels 50 anys, però aproximadament un 10% es diagnostica en dones menors de 40 anys.

La mamografia anual des dels 40 anys disminueix de manera significativa la mortalitat per càncer de mama, com demostren estudis com el publicat recentment a The Lancet Oncology.

Per a la realització d'aquest estudi, 160.921 dones van ser reclutades entre 1990 i 1997, i seguides durant una mitjana de gairebé 23 anys.

Als 10 anys d'iniciat el seguiment, els investigadors van constatar una reducció significativa en la mortalitat per càncer de mama en el grup en el qual es realitzaven mamografies anuals des dels 40 anys.

Concretament, en el grup en què es van realitzar les mamografies des dels 40, s'havien produït 83 morts per càncer de mama, Enfront de les 219 morts ocorregudes en el grup en què les mamografies es van iniciar als 50 anys.

En Women 's CD sempre hem recomanat a les nostres pacients que a partir dels 40 anys comencin a fer-se una mamografia anual conjuntament amb la revisió.

I si hi ha un alt risc de càncer per antecedents familiars de càncer de mama o ovaris, recomanem que la mamografia es realitzi a partir dels 30 anys.

L'autoexploració mamària

L'autoexploració mamària s'hauria de convertir en un hàbit, tot i que no tinguis cap molèstia i amb independència que estiguis embarassada o hagis passat la menopausa. 

L'autoexploració et permetrà conèixer com són normalment els teus pits i, si es produeix algun canvi, podràs detectar-seguida.

Si et sembla que detectes punts dolorosos, una massa o bony, per petit que sigui, no dubtis a acudir al teu ginecòleg per realitzar les proves pertinents, descartar complicacions o procedir amb el tractament o els controls adequats.

Però és molt important tenir en compte que hi ha tumors tan petits que resulten inapreciables a el tacte i que la mamografia és la prova diagnòstica que ens permet identificar el càncer de mama molt abans que es faci palpable.

La revisió ginecològica anual

És molt important que acudeixis periòdicament al teu ginecòleg i que facis anualment el teu revisió ginecològica, perquè és en les revisions anuals quan és possible arribar a un diagnòstic precoç.

L'objectiu de la revisió ginecològica anual és poder diagnosticar de forma precoç qualsevol patologia, anomalia o alteració i prevenir les malalties o problemes que puguin sorgir.

Les revisions ginecològiques s'han d'iniciar a partir dels 25 anys o abans si es comencen a mantenir relacions sexuals.

En el control ginecològic anual es revisa l'aparell genital i les mames amb especial atenció a la detecció de càncer ginecològic, d'úter i d'ovari, el càncer de mama i les infeccions de transmissió sexual, com ara el Virus de l'Papiloma Humà, I altres patologies com endometriosi, ovaris poliquístics o pòlips a l'úter.

A més de la teva revisió ginecològica anual, demana cita amb el teu ginecòleg si aprecies algun dels següents símptomes:

 • Un nòdul o bony a la mama oa l'aixella.
 • Inflor, enduriment o canvi en la forma de la mama.
 • Secrecions espontànies al mugró (especialment si són secrecions sanguinolentes).
 • Retracció d'un mugró.
 • Aparició de "pell de taronja" (engrossiment de la pell de la mama).
 • Dolor a qualsevol part de la mama.

Coneix als nostres experts en càncer de mama

El ginecòleg Damián Dexeus

Dr. Dexeus

Especialista en cirurgia de mama i patologia mamària.
La Dra Dolors Ojeda, ginecòloga amb més de 30 anys d'experiència i especialista en Menopausa i osteoporosi

Dra. Dolors Ojeda

Especialista en càncer de mama amb experiència en projectes integrals de salut de la dona.
El Dr. Jordi Portella especialista en cirurgia histeroscòpica, patologia cervical i patologia mamària.

Dr. Jordi Portella

Especialista en cirurgia de mama i histeroscòpica.

  Demana cita amb els nostres especialistes en càncer de mama

  Seleccionar especialista (*):  (*) Camps necessaris

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA