Vés a el contingut principal
Quist Mamari I Risc De Càncer De Mama

Quist mamari i risc de càncer de mama

Els quists o fibroadenomes mamaris (nòduls sòlids no cancerosos) augmenten el risc futur de càncer de mama, segons ha demostrat una investigació presentada al 13è Congrés Europeu sobre el Càncer de mama.

Les lesions mamàries benignes augmenten el risc de desenvolupar càncer de mama durant almenys vint anys, gairebé el doble de les dones que no han tingut cap lesió mamària, segons ha demostrat una investigació presentada al 13è Congrés Europeu sobre el Càncer de mama i els resultats dels quals han estat publicats a la revista  Revista Internacional de Recerca Ambiental i Salut Pública.

Els investigadors van analitzar les dades de més de 700.000 dones entre 50 i 69 anys que es van sotmetre a Espanya almenys una vegada al cribratge mamari amb mamografia periòdica entre els anys 1965 i 2015.

Ja hi havia estudis que havien demostrat que les lesions benignes incrementaven el risc d'un càncer. El que és nou de la nostra investigació és que per primera vegada hem estat capaços de demostrar que aquest risc es manté en el temps”, ha explicat la Dra. Marta Román, de l'Hospital del Mar de Barcelona i primera autora de l'article.

En més del 40% dels casos el tumor apareix a la mama contrària on hi va haver la lesió benigna”

Els investigadors van seguir les dades de les dones fins al 2017, i durant aquest temps, a 17.827 dones se'ls va diagnosticar una lesió mamària benigna, mentre que a 11.708 se'ls va diagnosticar un càncer de mama.

Un cop obtingudes les dades, es va realitzar un estudi per comprovar si hi havia relació entre laparició duna lesió benigna i el desenvolupament posterior dun càncer.

Entre les dones sense malaltia mamària benigna, al voltant de 15 de cada 1.000 van ser diagnosticades amb càncer de mama.

Entre les dones amb lesió mamària benigna, al voltant de 25 de cada 1.000 van ser diagnosticades posteriorment amb càncer de mama i, independentment de la seva edat, el risc va persistir durant almenys durant 20 anys.

Les dones amb antecedents familiars o lesions mamàries podrien beneficiar-se de controls de detecció més freqüents i un cribratge més personalitzat”

“En més del 40% dels casos el tumor apareix a la mama contrària on hi va haver la lesió benigna. Això ens sembla indicar que hi ha alguna predisposició en el teixit mamari a desenvolupar la malaltia. Potser seria adequat un tipus de cribratge que tingui en compte factors de risc, com poden ser els antecedents familiars o les lesions benignes. Aquestes dones podrien beneficiar-se d'exàmens de detecció més freqüents, amb un cribratge més personalitzat”, ha assenyalat la Dra. Román.

Cribratges mamaris a Espanya

A Espanya els cribratges mamaris es van iniciar el 1990 i actualment la seva cobertura és únicament per a dones d'entre 50 i 69 anys amb un interval entre exploracions de 2 anys.

Les societats científiques i les guies de pràctica clínica recomanen que les dones facin les revisions ginecològiques 1 cop a l'any a partir dels 40 anys.

Per a les dones que compleixen criteris de risc personal o risc de càncer familiar o hereditari el que és convenient és que es facin una valoració del risc individual i un seguiment específic.

Revisió ginecològica anual: prevenció i diagnòstic primerenc

La revisió ginecològica anual és una visita mèdica especialitzada que es duu a terme amb la finalitat de prevenir o diagnosticar i tractar de manera primerenca les patologies que puguin sorgir al llarg de les diferents etapes de la vida d'una dona.

La revisió ginecològica té una durada d'entre 20 i 30 minuts i inclou:

 • Entrevista personal amb el ginecòleg.
 • Exploració ginecològica.
 • Exploració per descartar la infecció per Virus del Papil·loma Humà
 • Ecografia vaginal.
 • Exploració de mames i aixelles.
 • Pautes de salut i assessorament preventiu.
 • Depenent de l'edat i/o dels resultats de l'entrevista personal i de l'exploració, es poden fer o sol·licitar proves com anàlisi de sang, citologia, mamografia, densitometria òssia, cultiu Virus del Papil·loma Humà, etc.

Women 's, al teu costat

Si necessites més informació o vols fer alguna consulta, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres:

WhatsApp: 34 934 160 606

correu electrònic: info@womens.es

Demana cita amb el nostre equip

  Estic d'acord amb la política de privacitat

  Aquesta entrada té 0 comentaris

  Deixa una resposta

  La seva adreça de correu electrònic no es publicarà. Els camps obligatoris estan marcats amb *

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA