Vés a el contingut principal

DEFINICIÓ I INCIDÈNCIA DEL DOLOR MENSTRUAL O DISMENORREA

El dolor menstrual o dismenorrea és un trastorn ginecològic freqüent que afecta entre un 20 i un 90% de les nenes i de les dones en edat reproductiva.

La dismenorrea és el dolor pèlvic, el dolor abdominal i les rampes intenses que poden aparèixer abans i/o durant la regla.

El dolor és difícil de mesurar i objectivar, però en una escala de 0 a 10, on 0 és absència de dolor i 10 és el pitjor dolor que es pugui imaginar, a partir de 4 el dolor menstrual no s'hauria de considerar normal.

El mal de regla no és una malaltia, sinó un símptoma duna malaltia que ha de ser diagnosticada i tractada.

 • Si el dolor menstrual impedeix a la dona fer una vida còmoda en allò laboral, familiar, acadèmic o social cal que acudeixi al seu ginecòleg perquè aquest procedeixi amb les proves que permetin diagnosticar la malaltia que causa el dolor i iniciar el tractament més adequat.

SÍMPTOMES

Al voltant d'un 30% de les nenes i dones amb dolor menstrual pateix símptomes greus que condicionen i limiten la seva vida laboral, acadèmica i familiar.

En funció de quina sigui la malaltia que causa el dolor menstrual, a més de rampes intenses i dolor pèlvic i abdominal, els símptomes que amb més freqüència poden aparèixer són els següents:

 • dolor lumbar
 • Mal de cap
 • marejos
 • còlics
 • Nàusees i vòmits
 • Debilitat i fatiga
 • Sagnat abundant i/o sagnat prolongat

QUAN ACUDIR AL GINECÒLEG

La regla pot produir molèsties abdominals o dolor lleu, però quan la menstruació és dolorosa i impedeix seguir la rutina diària o no permet portar una vida còmoda, cal acudir a la consulta del ginecòleg.

En una escala de 0 a 10, si una dona descriu el seu dolor amb un 4 o més, cal investigar i fer les proves diagnòstiques que permetin descobrir i tractar la causa del dolor.

És recomanable consultar amb el ginecòleg si es dóna alguna de les circumstàncies següents:

 • El dolor i les rampes apareixen per primera vegada.
 • El dolor menstrual ve acompanyat de febre.
 • Se sent dolor fins i tot quan no es té la menstruació.
 • El dolor menstrual empitjora i es fa més intens o insuportable.
 • El dolor menstrual i altres símptomes impedeixen desenvolupar amb normalitat la vida acadèmica, laboral, social o familiar.

Si la dona pateix algun dels símptomes esmentats, és molt important que acudeixi al seu especialista de confiança perquè se li facin les proves que permetin dissenyar un tractament individualitzat que s'adeqüi a les circumstàncies, les necessitats i els desitjos de la pacient.

DIAGNÒSTIC

Per esbrinar la causa del dolor menstrual, el ginecòleg realitza un examen físic i una entrevista clínica amb la pacient amb l'objectiu de conèixer detalladament els antecedents, els símptomes i les característiques del dolor.

El ginecòleg podrà sol·licitar proves diagnòstiques complementàries com una ecografia, una ressonància, anàlisi de sang o cultius per confirmar-ne el diagnòstic.

L'entrevista clínica, l'examen físic i les proves diagnòstiques permetran el ginecòleg descobrir la malaltia que causa el dolor i iniciar el tractament

CAUSES DEL DOLOR MENSTRUAL

Les causes del dolor menstrual són nombroses, però les més freqüents són l'endometriosi, l'adenomiosi, el prolapse i els miomes uterins, totes malalties que una vegada convenientment diagnosticades poden tractar-se de manera efectiva.

 • endometriosi

L'endometriosi és una malaltia crònica que sol afectar dones en edat reproductiva, encara que un petit percentatge de casos mantenen els símptomes durant la menopausa.

És una malaltia que produeix molt de dolor durant la regla i l'ovulació, dolor pèlvic sovint continuat, molèsties en les relacions sexuals i, de vegades, dificulta o impedeix l'embaràs.

A l'endometriosi, l'endometri (el revestiment intern de l'úter) s'implanta fora del lloc habitual i des d'aquest lloc es prepara cada mes per a un possible embaràs.

Com que l'endometri no és al seu lloc habitual, la regla no té sortida i roman a l'interior del cos. Aquestes restes de menstruació són els responsables de el dolor que presenten les dones amb endometriosi.

 • ADENOMIOSI

L'adenomiosi és una malaltia ginecològica crònica freqüent que sol afectar dones en edat reproductiva i pot provocar forts dolors durant la menstruació, sagnat uterí abundant i problemes d'infertilitat.

L'adenomiosi consisteix que cèl·lules de l'endometri es desplacen des del seu lloc natural i penetren a l'interior de la paret muscular de l'úter.

Aquestes cèl·lules endometrials desplaçades (en la nova ubicació de la paret muscular) segueixen funcionant tal com ho farien si no s'haguessin desplaçat des del seu lloc natural.

Amb cada nou cicle menstrual, les cèl·lules desplaçades s'engruixen, es degraden i acaben provocant en la pacient des de molèsties lleus, fins a dolor intens i sagnat abundant i perllongat.

 • PROLAPS UTERÍ

El prolapse uterí o prolapse del sòl pèlvic és el descens dels òrgans pèlvics (bufeta, úter o recte) a través de la paret vaginal, com a conseqüència de la fallada o trencament dels elements de suspensió daquests òrgans.

El prolapse uterí ocorre quan els músculs i els lligaments del sòl pèlvic es debiliten, deixen de proporcionar una sustentació adequada per a l'úter i aquest baixa cap a la vagina o sobresurt d'ella.

Entre les causes del prolapse del sòl pèlvic, hi ha el part vaginal, el restrenyiment crònic, les pràctiques esportives que requereixin dur a terme pressió abdominal, l'obesitat, el tabaquisme, la radioteràpia pèlvica i les cirurgies radicals per a tractament del càncer ginecològic.

 • MIOMES UTERINS

Els miomes uterins, també anomenats fibromes uterins, són tumors benignes (no cancerosos) molt freqüents durant l'edat fèrtil de la dona que es desenvolupen en o sobre les parets musculars de l'úter.

Els miomes poden causar símptomes com sagnat menstrual abundant, períodes dolorosos, dolor abdominal, molèsties durant les relacions sexuals, dolor lumbar, sensació de pes a la part baixa de l'abdomen, major freqüència urinària, restrenyiment i, en alguns casos, pèrdua de l'embaràs o infertilitat .

TRACTAMENT DEL DOLOR MENSTRUAL

El tractament dels dolors menstruals ha de ser molt individualitzat, segons el perfil i les circumstàncies de la pacient, i varia segons la intensitat, la durada i, especialment, la causa del dolor.

Si el dolor és lleu, depenent de la causa i del context de cada pacient, el ginecòleg pot recomanar únicament el tractament dels símptomes amb mesures que modulin i alleugin el dolor:

 • Canvis a la dieta.
 • Limitació al consum d'alcohol i cafeïna.
 • Exercici físic freqüent i moderat.
 • Exercicis de relaxació.
 • Analgèsics antiinflamatoris com l'ibuprofè.
 • Fàrmacs naturals com la cúrcuma o el cannabidol.
 • Calor local a, per exemple, la part baixa de l'abdomen.

Si el dolor associat a la menstruació és intens i durador i impedeix a la dona seguir la vida quotidiana amb normalitat, cal acudir com més aviat millor a la consulta del ginecòleg amb l'objectiu d'esbrinar-ne la causa i tractar-la convenientment.

Per influx social, moltes dones assumeixen que han de considerar que el dolor menstrual és “normal”, encara que aquest sigui incapacitant, menyscapte el seu benestar personal i no els permeti portar una vida còmoda i tranquil·la.

Però el mal de regla que incapacita no és una circumstància inevitable: és un símptoma d'una malaltia que pot ser diagnosticada i tractada de manera individualitzada per ginecòlegs experts.

Coneix els nostres experts en Dolor Menstrual

La Dra Maria de la Vall de l'equip mèdic de Womens especialista en Ginecologia i Obstetrícia

Dra. Maria de la Vall Fonts Sánchez

Especialista en Ginecologia General, Ecografia obstetricoginecològica, Ecocardiografia Fetal i Morfologia Fetal.
La Dra Mariona Rius especialitzada en endometriosi i patologia ginecològica benigna així com en cirurgia laparoscòpica.

Dra. Mariona Rius

Experta en endometriosi i en ecografia ginecològica.

Dr. Cristian De Guirior

Especialista en ginecologia i obstetrícia, Endometriosi, Ecografia oncològica i d'endometriosi, Diagnòstic i tractament per histeroscòpia, Cirurgia ginecològica laparoscòpica i seguiment i atenció a el part en embarassos de baix i alt risc.

Dra. Rosa Porqueras

Especialista en ginecologia de l'adolescència.

demana cita

  Estic d'acord amb la política de privacitat

  Aquest lloc web fa servir galetes per que tingueu la millor experiència d'usuari. Si continua navegant està donant el seu consentiment per a l'acceptació de les esmentades galetes i l'acceptació de la nostra política de cookies, Premi l'enllaç per a més informació.plugin galetes

  ACCEPTAR
  Avís de cookies
  DEMANAR CITA