El Dr. Francisco Carmona excelencia en ginecología

Ginecòleg expert en endometriosi: “La regla no ha de fer mal, no us conformeu”

Participació del Dr. Francisco Carmona a RAC1 el passat 24 de febrer.

El doctor Francisco Carmona, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, resol dubtes molt comuns sobre aquesta malaltia.

L’endometriosi és una de les malalties ginecològiques més freqüents que existeix. Els especialistes mèdics estimen que afectarà, en algun moment de la seva vida, un 10% de les dones catalanes i que un milió vuit-centes mil ja hi conviuen a tot l’estat. Tot i ser una patologia comuna, encara és bastant desconeguda, i per això hem convidat al programa el doctor Francisco Carmona, cap del Servei de Ginecologia de l’Hospital Clínic de Barcelona .

Carmona creu que “tenim el dolor menstrual normalitzat”, que “si la dona té regles doloroses ha de cridar ben fort i, si li cal, canviar de metge”. El doctor ha estat l’encarregat de resoldre alguns dels dubtes més comuns que actualment hi ha al carrer sobre l’endometriosi.

Deu preguntes que segur que t’has fet sobre l’endometriosi

– Què és? Una de les malalties ginecològiques més freqüents que existeix. Apareix quan el teixit endometrial, la part interna de la matriu, creix fora de l’úter. Pot fer-ho a la pelvis, els ovaris, el fetge, el pulmó i, fins i tot, han vist casos on ha crescut al cervell.

– Quins són els símptomes més freqüents? Causa forts dolors abdominals i, fins i tot, infertilitat. Una quarta part de les afectades passa fins a tres o quatre dies seguits amb molts dolors. Quan el dolor supera el nivell 3 és anormal i patològic.

– És cert que en alguns casos és asimptomàtica? Sí, hi ha dones que tenen endometriosi i no ho saben.

– Com es diagnostica? Els principals mètodes de diagnòstic són l’exploració física, l’ecografia ginecològica i la ressonància magnètica nuclear. A casa nostra, s’ha trigat fins a vuit anys de mitjana en fer el diagnòstic de la malaltia.

– Què en sabem sobre les causes de la seva aparició? El seu origen és desconegut, però té una part genètica, una altra part ambiental i una d’immunològica.

– La malaltia apareix només en edat reproductiva? És més freqüent a l’edat reproductiva però cada cop es coneixen més casos de nenes que, abans de la menstruació, ja tenen endometriosi i d’altres en què es presenta més enllà de la menopausa.

– Hi ha tractaments més efectius que d’altres? El més efectiu són les hormones que modifiquen el creixement i l’evolució de l’endometri, a més de fer desaparèixer els dolors. Segons el doctor Carmona, “l’endometriosi ja no és sinònim només de cirurgia”.

– S’estan investigant nous medicaments? Sí, s’estan investigant uns antioxidants que modifiquen els mecanismes del dolor.

– És freqüent l’esterilitat en aquestes pacients? Molt freqüent. Un 30% de les dones amb endometriosi tenen problemes per quedar-se embarassades. En alguns casos, com a conseqüència dels diferents tractaments quirúrgics als quals se sotmeten. Ara bé, tot i que la malaltia redueix la fecunditat de la dona no l’anul·la del tot i l’embaràs espontani és perfectament possible.

– Com afecta la vida sexual de la dona? L’acte sexual pot resultar dolorós en dones afectades d’endometriosi profunda.

Podeu recuperar la conversa entre el doctor Francisco Carmona i Elisenda Camps, aquí.

Consulta con nuestros especialistas

Tipo de visita

OTRAS NOTICIAS RELACIONADAS

La preeclampsia, con una incidencia que oscila según la OMS entre 2 y 10 embarazos de cada 100, se caracteriza, entre otros síntomas, por una peligrosa elevación de la presión arterial que, en los casos más graves, puede poner en riesgo la vida de madre e hijo.
En estas semanas de confinamiento, las mujeres víctimas de violencia de género pueden verse obligadas a residir con su maltratador en el mismo domicilio.
Muchas parejas tienen problemas de infertilidad debido especialmente a la edad en la que deciden buscar el embarazo. Por ello, actualmente más de 100.000 españolas recurren anualmente a tratamientos médicos de reproducción asistida.
Hablar de la menstruación en público, o en familia es todavía hoy un tabú. Aunque no tenemos inconvenientes en hablar de otros muchos temas.

PIDE CITA

Abordar la salud de forma integral y llevar un estilo de vida saludable te hará sentir mucho mejor.

Descubre cómo el Láser CO2 ginecológico puede ayudarte a mejorar tu bienestar íntimo.

HORARIO

L- J:
09:00 – 20:00 h.
V de 9:00 a 14;00