LOCALITZACIÓ

Calle Gironella 6-8, Planta 2.
Edificio Corachan 3.
BARCELONA

HORARI

Dl - Dj: 09:00 – 20:00.
Dv: 9:00 – 14:00h.​

Contacta amb nosaltres

Tipo de visita

Càncer d’ovari

El càncer d’ovari és una malaltia que es desenvolupa en els ovaris, els òrgans reproductors  responsables de produir òvuls i hormones com l’estrogen i la progesterona.

A Espanya, cada any més de 3.500 dones reben un diagnòstic de càncer d’ovari. La majoria d’elles tenen entre 45 i 75 anys, tot i que el càncer d’ovari també pot afectar dones més joves. 

En les etapes inicials, aquest tipus de càncer pot no presentar símptomes, i quan ho fa, solen ser lleus i passar desapercebuts.

Si tens molèsties a l’abdomen, a la zona pelviana, en orinar o durant les relacions sexuals, entre altres símptomes possibles, és important que no els subestimis i demanis cita amb el ginecòleg.

El diagnòstic precoç del càncer d’ovari té una taxa de supervivència molt alta després del tractament (al voltant del 90 %). No obstant això, si es detecta en etapes més avançades, la supervivència es redueix significativament.

Tinguis símptomes o no, és essencial que et facis una revisió ginecològica completa un cop a l’any (o abans si així t’ho indica el ginecòleg). Aquesta revisió ens permet dur a terme una bona prevenció o, si és necessari, iniciar el tractament més oportú.

Tipus de càncer d’ovari

El càncer d’ovari pot ser de diversos tipus, segons les cèl·lules involucrades en el tumor.

 • Carcinoma epitelial

És el tipus més comú i es desenvolupa a partir de les cèl·lules que recobreixen la superfície externa dels ovaris.

 • Carcinoma de les cèl·lules germinals

Aquest tipus de càncer d’ovari es desenvolupa a partir de les cèl·lules reproductives que es troben als ovaris i és relativament poc freqüent.

 • Carcinoma de cèl·lules estromals

Aquest tipus de càncer d’ovari es forma a partir de les cèl·lules de l’estroma ovàric, que és el teixit de suport que envolta les cèl·lules productores d’òvuls en els ovaris.

El càncer d’ovari pot estendre’s a altres parts del cos, com l’úter, les trompes de Fal·lopi, el peritoneu (teixit que recobreix la cavitat abdominal) o altres òrgans. Per això, un diagnòstic precoç i un tractament adequat són fonamentals per prevenir la propagació del càncer i millorar els resultats del tractament.

Factors de risc del càncer d’ovari

Els principals factors de risc associats al càncer d’ovari són:
• Obesitat i sobrepès.
• Menstruació precoç o menopausa tardana.
• Antecedents familiars de càncer d’ovari (mare, germana, filla).
• Antecedents personals de càncer de mama, d’úter o colorectal.
• Mutació dels gens BRCA1 o BRCA2, o mutació genètica relacionada amb la síndrome de Lynch.
• Absència d’embarassos.
• Edat: el risc augmenta amb l’edat. 

Quins són els símptomes del càncer d’ovari?

En les etapes inicials, el càncer d’ovari no sol provocar símptomes però, si ho fa, solen ser tan lleus que poden passar desapercebuts.

Els símptomes més freqüents de càncer d’ovari són:

 • Molèsties a la zona pelviana.
 • Molèsties a l’abdomen.
 • Sensació d’inflor abdominal.
 • Sensació de sacietat o pèrdua de gana.
 • Restrenyiment o diarrea.
 • Pèrdua de pes involuntària.
 • Molèsties durant les relacions sexuals.
 • Necessitat d’orinar freqüentment.
 • Molèsties en orinar.
 • Sagnat vaginal.

Si detectes algun d’aquests símptomes, no esperis i demana cita amb el ginecòleg. Durem a terme les proves mèdiques que ens permetin descartar el càncer d’ovari o aconseguir un diagnòstic segur i iniciar el tractament adequat. 

Com es diagnòstica el càncer d’ovari? 

Les proves diagnòstiques que solem realitzar per descartar el càncer d’ovari, o per obtenir un diagnòstic segur, poden incloure una exploració física inicial, proves d’imatge, analítica de sang i una biòpsia del teixit per analitzar-lo.  

 • Entrevista amb el ginecòleg

Recopilem informació sobre els teus factors de risc personals i familiars.

 • Exploració ginecològica

Realitzem una exploració física en la qual examinem l’úter, la vagina, els ovaris i el recte.

 • Ecografia ginecològica vaginal 

L’ecografia ginecològica vaginal és una prova que fem a la consulta. Ens permet veure les característiques dels ovaris i detectar quists mitjançant ultrasons.

 • Laparoscòpia 

És una exploració visual directa de la cavitat abdominal per mitjà d’un endoscopi (un tub molt fi) dotat d’una càmera. 

 • Biòpsia

La biòpsia consisteix a prendre una mostra de teixit perquè posteriorment s’analitzi en un laboratori. 

 • Analítica de sang 

En  casos determinats, el ginecòleg pot sol·licitar una analítica de sang per avaluar els nivells de determinats marcadors tumorals. Aquests marcadors són substàncies produïdes per cèl·lules tumorals o pel propi cos com a resposta a la presència d’un tumor.

Tractament per al càncer d’ovari

El tractament del càncer d’ovari implica generalment la combinació de quimioteràpia i cirurgia, segons sigui la fase (més o menys estès) en el qual es trobi el càncer i l’avaluació dels riscs associats amb el tipus de tractament. 

Per a un bon pronòstic, és clau que eliminem totalment de les cèl·lules canceroses. Per això, la cirurgia pot incloure l’extirpació de l’úter (histerectomia) juntament amb la dels ovaris i de les trompes de Fal·lopi (salpingoovariectomia).

Si estàs en edat fèrtil i vols tenir fills, valorarem l’opció d’extirpar només l’ovari on es troba el tumor.

 • Càncer en fase inicial 

Si el càncer es troba en una etapa inicial i no s’ha estès més enllà de l’ovari, i desitges preservar la fertilitat, realitzarem l’extirpació d’un ovari i farem una biòpsia per confirmar la presència de cèl·lules malignes. Si no és necessari preservar la fertilitat, procedirem a extirpar l’úter, els ovaris, els ganglis pelvians i els ganglis aòrtics.

 • Càncer avançat

 En cas que el càncer s’hagi estès més enllà de l’ovari, avaluaríem si és més apropiat fer una operació primer o administrar primer quimioteràpia i després realitzar l’operació. Si decidim dur a terme l’operació, extirparem els ovaris, l’úter, tots els tumors visibles i, en alguns casos, es realitzarà una resecció intestinal (extirpació d’una part de l’intestí). 

Preservació de la fertilitat

Si t’han diagnosticat càncer d’ovari i estàs en edat fèrtil, el més convenient és que preservis la teva fertilitat.

La criopreservació és una tècnica de fertilitat fàcil i segura que consisteix a extreure i congelar una sèrie d’òvuls no fecundats quan són òptims tant en quantitat com qualitat.

A Women’s, t’explicarem com funciona el procés de criopreservació d’òvuls, donarem resposta als teus dubtes i t’aconsellarem sobre el millor moment per dur-la a terme.

Prevenció del càncer d’ovari

El risc de desenvolupar càncer d’ovari es pot reduir si segueixes hàbits de vida saludables i realitzes revisions ginecològiques regulars, amb una periodicitat anual o segons les recomanacions del ginecòleg.

 • Mantén una dieta equilibrada.
 • Mantén un pes saludable.
 • Practica exercici moderat de forma regular.
 • No fumis.
 • Realitza revisions ginecològiques periòdiques.

Si observes algun símptoma inhabitual, com molèsties a la zona pelviana o abdominal, inflor abdominal persistent, sensació de sacietat constant, molèsties en orinar o sagnat vaginal, demana cita amb el ginecòleg. Si tens antecedents familiars de càncer d’ovari (mare, germana, filla) o antecedents personals de càncer d’úter, de mama o colorectal, és important que segueixis les indicacions del ginecòleg i demanis les revisions quan toca.

Seguiment i control del càncer d’ovari

Quan completem el tractament, duem a terme revisions ginecològiques periòdiques per verificar que la malaltia no reapareix.

 • Primers 2 anys

Realitzem controls ginecològics cada 3 a 4 mesos.

 • Entre els 2 i els 5 anys

Realitzem controls ginecològics cada 4 a 6 mesos

 • A partir dels 5 anys

Realitzem controls ginecològics cada 12 mesos.

Si sents molèsties o et sembla que tens algun símptoma, no esperis i demana cita avui mateix. 

Durem a terme les proves mèdiques per obtenir un diagnòstic segur i iniciar com més aviat millor el tractament adequat.

Revisions ginecològiques anuals

A partir dels 25 anys és molt important que demanis cita amb el ginecòleg i realitzis una revisió ginecològica completa cada any. 

En la revisió ginecològica prestem especial atenció a la detecció de el càncer ginecològic, les infeccions de transmissió sexual i altres patologies com a endometriosis, ovaris poliquístics o pòlips uterins. 

La revisió ginecològica anual és essencial per a la teva salut. Ens permet dur a terme una bona prevenció i, si és el cas, detectar, diagnosticar i iniciar el tractament més adequat segons les teves circumstàncies.

Consulta amb els nostres especialistes de Càncer d’ovari

Tipo de visita

PIDE CITA

Abordar la salud de forma integral y llevar un estilo de vida saludable te hará sentir mucho mejor.

Descubre cómo el Láser CO2 ginecológico puede ayudarte a mejorar tu bienestar íntimo.

HORARI

L- J:
09:00 – 20:00 h.
V de 9:00 a 14;00