LOCALITZACIÓ

Calle Gironella 6-8, Planta 2.
Edificio Corachan 3.
BARCELONA

HORARI

Dl - Dj: 09:00 – 20:00.
Dv: 9:00 – 14:00h.​

Contacta amb nosaltres

Tipo de visita

Endometriosi

L’endometriosi és una malaltia inflamatòria crònica que afecta greument el benestar i la qualitat de vida de les dones. A tot el món, més de 170 milions de dones en edat fèrtil pateixen aquesta malaltia, però sovint passa desapercebuda o no s’entén del tot.

A Espanya, es calcula que hi ha uns dos milions de dones amb endometriosi, una quarta part de les quals la pateix en la seva forma més greu. Això significa que una de cada deu dones entre 15 i 50 anys pot patir aquesta malaltia, tot i que aquesta xifra podria ser més alta.

Malauradament, el diagnòstic de l’endometriosi no sempre es realitza a temps. Una dona amb aquesta malaltia sol trigar una mitjana d’entre vuit i deu anys a rebre un diagnòstic adequat. D’entre els motius, destaca el fet que el dolor menstrual estigui socialment acceptat i que els símptomes de l’endometriosi s’assumeixin com a “normals”.

Aquest retard en el diagnòstic augmenta el patiment físic i psicològic de les afectades. A més, sense el tractament adequat, la malaltia pot progressar a formes més agressives.

Encara més preocupant és que estudis recents han demostrat una alta prevalença d’endometriosi en adolescents amb dolor pelvià.

Quines en són les causes?

L’endometriosi és una malaltia inflamatòria, crònica i no cancerígena que es produeix quan el teixit semblant al revestiment de l’úter, anomenat endometri, creix fora de l’úter.

Encara se’n desconeixen les causes exactes. S’ha observat que pot existir una certa predisposició genètica combinada amb factors ambientals, com ara l’exposició a metalls pesants, que es troben amb més freqüència en dones amb endometriosi. A més, els factors hormonals i les alteracions del sistema immune també poden tenir un paper en el desenvolupament d’aquesta malaltia.

Existeix una evidencia, però, que suggereix que els implants endometrials, que són els teixits que creixen fora de l’úter, poden trobar-se en diverses parts del cos i causar símptomes molt invalidants. Sovint es localitzen als ovaris, a les trompes de Fal·lopi, al peritoneu (revestiment de la cavitat abdominal), al darrer segment del còlon (sigma), a l’intestí o a la bufeta.

Per això, el diagnòstic de l’endometriosi i el tractament per a cada dona han de ser personalitzats i adaptats a les seves circumstàncies de vida.

Tipus d’endometriosi – S’ha d’incloure informació addicional seguint l’esquema CEO.

Adenomiosi
A l’adenomiosi, el teixit endometrial creix dins del múscul de la matriu, mentre que a l’endometriosi, l’endometri pot aparèixer en gairebé qualsevol part del cos.

Tant l’adenomiosi com l’endometriosi són malalties que poden provocar molt de dolor, dificultar o impedir l’embaràs i molt sovint les dones que les pateixen no poden dur una vida normal. 

Encara hi ha molt debat entre els professionals mèdics sobre la relació entre l’adenomiosi i l’endometriosi. Al Centre de Salut de les Dones considerem que l’adenomiosi és una forma d’endometriosi.

Quins són els símptomes de l’endometriosi?

Els símptomes més comuns inclouen:

 • Dolor intens durant una o dues setmanes abans i durant la menstruació.
 • Sagnat excessiu durant la menstruació.
 • Pèrdues de sang entre períodes menstruals.
 • Dolor durant o després de les relacions sexuals.
 • Dolor en orinar o en defecar.
 • Sagnat lleu a l’orina o a les femtes.
 • Fatiga intensa.
 • Dificultat o impossibilitat de quedar-se embarassada.

És important destacar que els símptomes de l’endometriosi varien en intensitat i poden afectar les dones de manera diferent. Sovint, les dones es pregunten si l’endometriosi és perillosa. Cal assenyalar que l’endometriosi no és una malaltia cancerígena i no comporta un risc vital. No obstant això, els símptomes de l’endometriosi poden ser molt molestos i tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida de la dona.

Per què l’endometriosi provoca dolor crònic i infertilitat?

L’endometri és el teixit intern de l’úter. Cada mes, sota l’efecte de les hormones ovàriques, es prepara per a un possible embaràs. Si l’embaràs no es produeix, l’endometri es desprèn de l’úter i s’expulsa en forma de menstruació.

Quan l’endometri es troba implantat fora de la seva ubicació normal, també respon mensualment a les hormones ovàriques. No obstant això, ja que no es troba en el lloc adequat, la menstruació queda retinguda dins del cos.

Aquesta acumulació de menstruació residual, un fluid de consistència enganxosa, pot generar adherències que uneixen entre si òrgans com els intestins o els ovaris, i poden provocar dolor crònic i afectar la fertilitat.

Com es diagnostica l’endometriosi?

Quan una dona ens explica que pateix dolor intens i una menstruació invalidant, podem sospitar la presència d’endometriosi. Per aconseguir el millor diagnòstic, és fonamental fer les preguntes adequades, tenir en compte la descripció personal dels símptomes i realitzar una exploració adient.

Després d’una primera conversa, realitzarem l’exploració ginecològica i una ecografia. L’ecografia és una prova senzilla, ràpida i indolora basada en l’ús d’ultrasons. Aquesta prova s’efectua normalment a la consulta, amb una sonda transvaginal i permet obtenir un resultat immediat.

Tractaments per a l’endometriosi: Quin és el millor tractament?

Els tractaments per a l’endometriosi varien en funció de cada dona i poden canviar al llarg de la seva vida. L’objectiu principal del tractament és alleujar els símptomes de la malaltia, com el dolor crònic i la infertilitat associada.

És imprescindible adoptar un enfocament multidisciplinari. Per això, a Women’s, disposem d’un equip multidisciplinari d’experts que vetllaran pel teu benestar. Seguirem la teva evolució de prop i dissenyarem un tractament personalitzat que s’ajusti a les teves circumstàncies específiques. A més, t’aconsellarem i t’informarem sobre les opcions més adequades per a tu.

DEMANA CITA

Tractament mèdic

Si és la primera vegada que reps atenció per endometriosi, i quan la intensitat del dolor és lleu o estàs buscant l’embaràs, iniciarem un tractament mèdic amb analgèsics i antiinflamatoris, o amb fàrmacs hormonals. Aquests medicaments tenen la capacitat de simular un estat hormonal semblant al de l’embaràs o similar a la menopausa.

Tractament quirúrgic

Encara que el tractament quirúrgic és més adequat per tractar l’endometriosi greu, la nostra prioritat és abordar la malaltia de manera holística, per tal d’alleujar o eliminar els símptomes d’una manera menys invasiva. Volem preservar la funció dels ovaris i evitar intervencions radicals.

Solem recórrer a la cirurgia en els següents casos:

 • Quan els símptomes no responen al tractament mèdic.
 • En dones estèrils que desitgen quedar-se embarassades, sempre que la cirurgia pugui afavorir la concepció.
 • Quan l’úter o altres òrgans es veuen molt afectats.
 • En cas que no es pugui confirmar un diagnòstic de malignitat amb tota certesa.

A Women’s, les cirurgies per a l’endometriosi són realitzades per equips multidisciplinaris amb l’especialització i l’experiència necessàries per assegurar un alt nivell de seguretat.

Cirurgia de l’endometriosi ovàrica

A Women’s utilitzem tecnologies quirúrgiques avançades per a la cirurgia de l’endometriosi ovàrica.

La tecnologia Plasmajet ens permet fer servir energia de plasma per a la destrucció de l’endometriosi sense afectar la reserva ovàrica de la pacient i, així, preservar la seva fertilitat.

Es tracta d’una tecnologia avançada, segura, menys invasiva i més precisa. Redueix la dispersió tèrmica, minimitza el risc de complicacions, preserva la funció dels òrgans tractats i disminueix la reaparició de la malaltia.

Tractaments complementaris

L’endometriosi provoca una inflamació crònica que, a la vegada, genera dolor a causa de la resposta defensiva del cos a la substància segregada per l’endometri quan es troba fora del seu lloc habitual.
Aquesta inflamació es pot alleujar amb medicaments, i des de Women’s recomanem complementar el tractament amb una dieta antiinflamatòria, exercici físic moderat i tècniques de relaxació com el mindfulness o el ioga.

Es pot curar l’endometriosi?

Tractaments per a la fertilitat

Prop d’un 50 % de les dones amb endometriosi tenen dificultats per quedar-se embarassades i requereixen assistència mèdica per aconseguir-ho.

La inseminació intrauterina i la fecundació in vitro són dues tècniques de reproducció assistida que podem utilitzar per ajudar-te a aconseguir l’embaràs desitjat:

 • La inseminació intrauterina implica la introducció d’espermatozoides seleccionats dins de l’úter, quan l’ovari està a punt d’alliberar un o més òvuls.
 • La fecundació in vitro (FIV) consisteix a extreure òvuls, unir-los al laboratori amb els espermatozoides i uns dies després, transferir l’embrió seleccionat a l’úter matern per aconseguir la seva implantació i l’embaràs.

Demana cita per analitzar la tècnica més adequada per a tu. A Women’s t’acompanyarem durant tot el procés.

Congelació d’òvuls 

La criopreservació d’òvuls és una tècnica que consisteix a extreure i vitrificar una sèrie d’òvuls no fecundats amb l’objectiu de preservar la fertilitat de la dona.

Amb aquesta tècnica, disposem d’òvuls de qualitat per si en algun moment tenim problemes per obtenir òvuls en un cicle de fecundació in vitro, o per si et costa quedar-te embarassada i necessites sotmetre’t a un cicle d’inseminació in vitro.

Prevenció i seguiment durant l’embaràs

Investigacions recents confirmen que l’endometriosi pot estar associada amb la hipertensió i la preeclàmpsia greu, les quals poden causar complicacions durant l’embaràs i el part.

Per aquest motiu, si estàs embarassada i pateixes endometriosi, a Women’s realitzem un seguiment clínic rigorós per prevenir complicacions durant tot el procés de l’embaràs, el part i el postpart.

Impacte psicològic de l’endometriosi

Les dones amb endometriosi solen trigar una mitjana de 8 a 10 anys a obtenir un diagnòstic precís, en gran part a causa del desconeixement social de la malaltia i de la normalització del dolor menstrual.

El dolor, el retard en el diagnòstic i la dificultat per accedir a un tractament adequat agreugen la malaltia i contribueixen a l’estrès i a l’angoixa que pateixen les dones amb endometriosi.

En aquestes circumstàncies, és important comptar amb la comprensió i el suport emocional de l’entorn familiar i social, així com amb l’ajuda psicològica de professionals experts que puguin acompanyar-te durant tot el procés.

Atenció multidisciplinària de l’endometriosi

El tractament de l’endometriosi varia en cada dona i al llarg de la vida. 

En molts casos, és imprescindible que el tractament sigui multidisciplinari per donar resposta a totes les necessitats de la pacient.

A Women’s, disposem d’un equip d’experts especialitzats en diferents àrees, com ginecologia, cirurgia, nutrició, fisioteràpia, tractament del dolor i psicologia, que cuiden de tu en tot moment. Seguirem la teva evolució amb un tractament personalitzat, t’acompanyarem i t’informarem de les millors opcions de tractament segons les teves circumstàncies.

Sol·licita una cita per parlar amb un dels nostres ginecòlegs.

Tractament per a l’endometriosi a Barcelona

Moltes dones pateixen dolor menstrual intens des de la pubertat, i ho assumeixen com a normal perquè socialment es considera que el dolor vinculat amb la regla és normal i que han de suportar-lo.  Algunes no ho consulten amb un metges i altres, si bé ho consulten amb el seu ginecòleg, sovint no reben el diagnòstic adequat.

A Women’s, des de Barcelona, atenem dones de tota Espanya i d’altres països que pateixen endometriosi. Si tens algun dels símptomes esmentats, i especialment si tens regles molt doloroses, tingues en compte que el dolor de regla NO és normal. Demana cita  i assegura’t de rebre l’atenció que et mereixes i el diagnòstic adequat

Farem les proves necessàries per obtenir un diagnòstic precís i començar el tractament que més et convingui.

Dr. Francisco Carmona Herrera

Ginecología, Revisión Ginecológica, Oncología Ginecológica, Endometriosis

Director científico

Especialista en Ginecología y Obstetricia, Endometriosis, Patología ginecológica benigna, Alteraciones del suelo pélvico y Cirugía ginecológica mínimamente invasiva.

Dra. Mariona Rius Dorca

Ginecología, Revisión Ginecológica, Oncología Ginecológica, Endometriosis

Especialista en Ginecología y Obstetricia. Experta en endometriosis, Patología ginecológica benigna y Cirugía laparoscópica.

Consulta amb els nostres especialistes de Endometriosi

Tipo de visita

PIDE CITA

Abordar la salud de forma integral y llevar un estilo de vida saludable te hará sentir mucho mejor.

Descubre cómo el Láser CO2 ginecológico puede ayudarte a mejorar tu bienestar íntimo.

HORARI

L- J:
09:00 – 20:00 h.
V de 9:00 a 14;00